• You are here:
  • Home »

Vocht behandelen in huis: hoe doe je dat?

Er zijn heel wat mogelijke behandelingen tegen vochtproblemen. Voordat je kiest voor een specifieke behandeling, is het belangrijk dat je zeker weet voor welk vochtprobleem je een behandeling zoekt. Vochtbestrijding start altijd met een vochtdiagnose. Je kan dit laten doen door een professional of je kan dit zelf uitvoeren.

Eenmaal je dit weet kunnen volgende opties een oplossing zijn:

Je kan hierbij kiezen om zelf het vocht te bestrijden al is het aangeraden om bij deze zaken beroep te doen op een professional. Via onze offerte vergelijker kun je gratis offertes opvragen en vergelijken om zo tot wel 40% te besparen.

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan flink wat schade aanrichten. Naast materiële schade kunnen er schimmels ontstaan die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Gelukkig is een vochtprobleem goed te bestrijden. Het is dan ook belangrijk dat de precieze oorzaak wordt achterhaald, zodat het vochtprobleem definitief verleden tijd is.

Vochtige muren behandelen

Zowel de binnen- als buitenmuren kunnen vochtschade oplopen ten gevolge van een vochtprobleem. Zolang je de oorzaak niet effectief bestrijdt, heeft het geen zin om vochtschade te herstellen. Herstelwerkzaamheden kunnen pas van start gaan, wanneer de muur volledig is uitgedroogd en het vochtprobleem is verholpen. De oorzaken van vochtschade zijn uiteenlopend; de schade kan zich dan ook op verschillende plekken manifesteren.

Vochtige binnenmuren

Vochtkringen of schimmels op de binnenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. De beste manier om een vochtige binnenmuur te behandelen, is dan ook afhankelijk van het vochtprobleem.

1. Opstijgend vocht

  • Probleem

Is de vochtschade vooral zichtbaar aan de onderkant van de binnenmuren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Bij gebrek aan een (werkende) waterkering kan grondvocht optrekken in de muur en zich naar de binnenmuren van een woning verplaatsen. Het probleem komt veelal voor bij oudere woningen waar geen vochtkering aanwezig is.

vochtige kelder
  • Oplossing

Binnenmuren injecteren: De meeste gebruikte methode om optrekkend vocht te bestrijden, is het injecteren van de muur. Er worden gaten in de binnen- of buitenmuur geboord, waarna deze gevuld worden met een vochtwerende gel of vloeistof. Hierdoor ontstaat er een chemische waterkering, waardoor het vocht geen kans meer krijgt om op te trekken. Na de behandeling moet de muur geheel uitdrogen voordat schimmels en/of vochtplekken verwijderd kunnen worden. Dit kan een paar maanden tot 2 jaar duren.

2. Condensatievocht

  • Probleem

Bij gebrek aan goede ventilatie in een woning kan er condensatievocht ontstaan. Condensatievocht is vaak zichtbaar in ruimtes waar veel vocht vrijkomt, zoals badkamers en keukens. Wanneer er echter niet genoeg verse lucht wordt toegevoegd, kan er een vochtprobleem ontstaan. De hoge luchtvochtigheid kan schimmels veroorzaken op de binnenmuren. Ook vochtplekken en afbladderende verf zijn symptomen van condensatievocht. Het voorkomen of bestrijden van dit probleem is echter vrij eenvoudig.

water in de kelder
  • Oplossing

Natuurlijke ventilatie: De makkelijkste manier om vochtige muren ten gevolge van condensatievocht te bestrijden, is het toevoegen van verse lucht. Natuurlijke ventilatie kan al worden bereikt door simpelweg ramen en deuren regelmatig open te laten. De luchtvochtigheid binnenshuis daalt en de binnenmuren kunnen zo uitdrogen. Wanneer de muren volledig droog zijn kunnen schimmel- of vochtplekken worden verwijderd. 

Mechanische ventilatie: Wanneer natuurlijke ventilatie niet voldoende blijkt, kan de lucht in huis door mechanische ventilatie continu worden ververst. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, die worden aangeduid met de letters A t/m D. Vooral in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kan een zodanig systeem vochtproblemen voorkomen.

3. Lekkage

vochtwerende verf
  • Probleem

Een lekkage in huis kan flink wat schade aanrichten. De oorsprong van het lek moet worden opgespoord, voordat de gevolgschade verholpen kan worden. Dit blijkt echter niet altijd eenvoudig te zijn. De plek waar de vochtschade zichtbaar is, is namelijk niet altijd de bron van de lekkage.

  • Oplossing

Lekdetectie: Een lek kan zich op verschillende plekken bevinden. Zo kan bijvoorbeeld een waterleiding, dakpan of verwarmingssysteem de oorzaak zijn van een waterlek. Ook kan een beschadigde kitrand in de badkamer al een lekkage tot gevolg hebben. Voordat het probleem verholpen kan worden is het belangrijk de bron op te sporen. Omdat een lekkage vaak ‘verstopt’ zit, wordt aangeraden een specialist in lekdetectie in te schakelen. Naast het opsporen van het lek, bieden deze professionals ook advies voor de vervolgbehandeling.

Lekkage verhelpen: Wanneer de bron van de lekkage is opgespoord moet het lek natuurlijk verholpen worden. Dit kun je zelf doen, door kitranden te vervangen of leidingstukken opnieuw aan te sluiten. Ook kun je ervoor kiezen een loodgieter in dienst te nemen die op vakkundige wijze de lekkage kan dichten.

Preventief behandelen

vochtwerende verf

Binnenmuren die schade hebben opgelopen na een vochtprobleem, kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Wanneer de oorzaak is verholpen en de muren volledig droog zijn, kan de vochtschade worden hersteld.

Er zijn echter verschillende manieren waarop je die de binnenmuren van een woning preventief kunt beschermen tegen een vochtprobleem.

  • Muren injecteren: Over het preventief injecteren van de muren bestaat veel verwarring. Hoewel de methode nog steeds wordt toegepast als preventieve maatregel tegen opstijgend vocht, blijkt het vaak een onnodig kostenplaatje. Er wordt dan ook beweerd dat het geen meerwaarde biedt je binnenmuur preventief te injecteren. Bij twijfel kan een professional jou voorzien van (gratis) advies. Lees hier meer over muren injecteren.
  • Ventileren: Het toevoegen van verse lucht is de meest effectieve, en eenvoudigste, manier om een vochtprobleem te voorkomen. Het is vaak niet voldoende ‘af en toe’ een raam of deur open te zetten. Het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem kan dan ook een goede oplossing zijn. Dit systeem zorgt voor een constante aan- en afvoer van lucht. Vooral in vochtige ruimtes kan het een goede preventieve oplossing zijn, tegen condensatievocht. Wanneer vochtschade echter veroorzaakt wordt door een lekkage, of optrekkend vocht, zal ventilatie de oorzaak van het probleem niet bestrijden.
  • Koudebruggen herstellen of voorkomen: Een koudebrug is een deel van de ‘schil’ van een woning, waarbij de isolatielaag niet helemaal doorloopt.  Het gat ontstaat doordat vloerplaten niet goed op elkaar aansluiten, of bij een overgang tussen ramen en muren. Hierdoor kan koude lucht van buiten zich makkelijk naar binnen verplaatsen. De woning verliest zo veel warmte. Koudebruggen kunnen dan ook vaak leiden tot vochtproblemen.

    Een koudebrug, ook wel thermische brug of warmtebrug genoemd, is makkelijk te verhelpen. Het tijdig behandelen van koudebruggen is dan ook een goede preventieve maatregel tegen een vochtprobleem.

    Omdat de muur op de plek van een koudebrug vaak flink kouder, is de bron soms zelfs met de hand te detecteren. Ook thermografie kan helpen de plek waar de warmtebrug zich bevindt op te sporen.

    Koudebruggen kunnen voorkomen worden door de woning te voorzien van een goed aansluitende isolatielaag. Het herstellen van een warmtebrug vergt echter wat meer werk. Er kan gekozen worden voor, bijvoorbeeld, een voorzetwand met isolatie, of een isolerende schil rondom de gevel. Ook isolatieplaten bieden een goede oplossing tegen koudebruggen. 

Vochtige buitenmuren

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes