• You are here:
  • Home »

Buitenmuur waterdicht maken

Vochtproblemen in een woning kunnen een externe oorzaak hebben. Zo kunnen vochtkringen en schimmelplekken op een binnenmuur, veroorzaakt worden door een poreuze gevel. Neerslag kan eenvoudig de buitenmuren infiltreren en zich verplaatsen naar de binnenzijde van de woning. Dit probleem staat bekend als doorslaand vocht of regendoorslag.

Waarom buitenmuur waterdicht maken?

Een hoge luchtvochtigheid in een woning kan schadelijke gevolgen hebben. Om dit probleem effectief aan te pakken, moet de oorzaak van het hoge vochtgehalte worden bestreden. Wordt er doorslaand vocht vastgesteld, dan heeft de vochtschade in huis een externe oorzaak. Een poreuze buitenmuur of het ontbreken van een spouw, kan ervoor zorgen dat hevige neerslag doordringt tot de binnenmuren van een woning. Er kan dan schimmelvorming optreden wat de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook de gevel zelf kan door dit externe vochtprobleem beschadigingen oplopen.

Door de buitenmuur waterdicht te maken, wordt regendoorslag bestreden. Ook de gevolgen van het infiltrerende regenwater worden hierdoor tegengegaan. Tevens kan ook het aangezicht van de gevel verbeterd worden, wanneer de gevel hersteld of vervangen wordt.

Er zijn dus genoeg redenen die het belang van een waterdichte gevel duidelijk maken. Maar, hoe zorg je nu voor een waterdichte buitenmuur?

Werkwijze

Er zijn verschillende methodes waarop een gevel waterdicht kan worden gemaakt. Wat de beste manier is, is afhankelijk van de staat waarin de buitenmuur van de woning verkeert. In enkele gevallen kan er zelfs voor gekozen worden de gevel opnieuw te bekleden.

Het waterdicht maken van de buitenmuur verloopt veelal via de volgende stappen:

Stap 1: Gevel reinigen

Voordat een gevel behandeld wordt, is het belangrijk om deze helemaal te reinigen. Bij gevelreiniging wordt de vervuiling van de buitenmuur verwijderd. Tot deze vervuiling behoren onder andere algen, mossen en muuruitslag. Ook helpt het bijhouden van je gevel om scheuren te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop een gevelreiniging kan worden uitgevoerd:

  • Stoomreiniging: Bij stoomreiniging wordt stoom onder hoge druk tegen de buitenmuur aan gespoten. Het is een goede methode om milde vervuiling, zoals mos, van een gevel te verwijderen. Daarnaast is het ook de milieuvriendelijkste manier van gevelreiniging.
  • Nevelstralen: Een milde reinigingstechniek die minimale schade oplevert aan een gevel is nevelstralen. Het is een goede methode voor het reinigen van bijvoorbeeld historische panden. De gevel wordt namelijk onder lage druk gereinigd met een straalmiddel. Vaak bestaat dit middel uit een combinatie van water en zand. Voor zware gevelvervuiling is nevelstralen echter niet geschikt.
  • Chemische reiniging: Een chemisch reinigingsmiddel zorgt ervoor dat het vuil op de gevel wordt opgelost. Het middel wordt op de muur aangebracht, waarna het samen met het vuil van de muur wordt gespoeld. Het betreft vaak een hardnekkig middel, dat effectief werkt in het verwijderen van verfvlekken en aanslag.
  • Alternate Arrow Right
    Zandstralen: Gevel stralen is een methode die wordt toegepast bij het verwijderen van hardnekkig vuil. Onder hoge druk wordt een mengsel van water en fijn zand tegen de buitenmuur gespoten. Het is een agressieve manier van gevelreiniging, die bijvoorbeeld wordt toegepast voor het verwijderen van graffiti.

Stap 2: Gevel inspecteren

Naast het reinigen van de buitenmuur wordt de gevel gecontroleerd op eventuele scheuren en gaten. Alvorens de muur waterdicht wordt gemaakt, is het belangrijk dat beschadigingen hersteld worden. Gaten en scheuren in de voegen moeten gerepareerd worden voordat met de vervolgbehandeling kan worden gestart.

Een gevelinspectie kan duidelijkheid geven over de juiste behandeling voor de buitenmuur van jouw woning. Bij het uitvoeren van een inspectie wordt onder andere gekeken naar de staat van de spouw en de isolatie. Ook kan de precieze oorzaak van het vochtprobleem achterhaald worden. Nadat de muur is gereinigd en hersteld, kan de gevel waterkerend worden gemaakt. Welke methode hiervoor het beste kan worden toegepast, kan eveneens duidelijk worden door een professionele gevelinspectie uit te laten voeren.

Stap 3: Gevel behandelen

Doorslaand vocht kan op verschillende manieren worden tegengegaan. Voor het waterdicht maken van de buitenmuur, kan gekozen worden voor: het impregneren van de gevel, nieuwe gevelbekleding of vochtwerende verf.

  • Gevel impregneren : Het impregneren van de gevel biedt een goede oplossing tegen regendoorslag. De gereinigde buitenmuur wordt bij deze methode voorzien van een waterafstotende laag. Deze laag wordt op de muur gespoten, waarna de poriën van de poreuze gevel de vloeistof absorberen. De beschermlaag zorgt ervoor dat regenwater niet meer de muur kan infiltreren. Daarnaast hecht vuil zich minder goed aan het impregneermiddel, waardoor de gevel langer schoon blijft.
  • Waterdichte gevelbekleding: Als je gevel in slechte staat is, kan nieuwe gevelbekleding een goede oplossing zijn. Het is een kostbare methode om de buitenmuur waterdicht te maken, maar geeft wel de garantie dat regendoorslag verleden tijd is. Er zijn verschillende materialen waaruit gekozen kan worden, waaronder het waterafstotende crepi. Daarnaast kun je bij deze methode tevens de buitenmuur opnieuw laten isoleren, wat ook de energierekening ten goede komt.
  • Vochtwerende verf gebruiken: Regendoorslag kan voorkomen worden door de buitenmuur te voorzien van vochtwerende verf. Naast het bestrijden van het vochtprobleem, kan deze waterafstotende verf ook een preventieve oplossing bieden tegen doorslaand vocht. Nadat de gevel is gereinigd, wordt de vochtwerende verf op de buitenmuur aangebracht. Je muren zijn zo jarenlang beschermd tegen indringend vocht. Daarnaast zorgt een goede waterafstotende verf dat vuil zich minder snel hecht. Je kunt ervoor kiezen je gevel een mooi kleurtje te geven, maar er bestaat ook transparante muurverf.

Prijs gevel waterafstotend maken

De kosten van het waterdicht maken van de buitenmuur zijn afhankelijk van de methode die gebruikt wordt. Ook de soort gevelreiniging die wordt toegepast is van invloed op de totale kostprijs.

Voor het impregneren van de gevel betaal je gemiddeld 8 à 12 euro per vierkante meter. Moet de gevel gereinigd worden, dan komt er minimaal €5,- per vierkante meter bij. Voor gevelrenovatie met crepi bekleding, betaal je al snel tussen de 40 en 80 euro per m² excl. nieuwe isolatie. Dit bedrag kan oplopen, afhankelijk van het materiaal dat gekozen wordt. Tenslotte betaal je voor vochtwerende verf ten minste €25,- per liter. Afhankelijk van de ondergrond, kun je met een liter verf 2 à 3 m² buitenmuur behandelen.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes