Buitenmuur waterdicht maken
Vochtproblemen in een woning kunnen een externe oorzaak hebben. Zo kunnen vochtkringen en schimmelplekken op een binnenmuur, veroorzaakt worden door een poreuze gevel. Neerslag kan eenvoudig de buitenmuren infiltreren en zich verplaatsen naar de binnenzijde van de woning. Dit probleem staat bekend als doorslaand vocht of regendoorslag.
Waarom buitenmuur waterdicht maken?
Een hoge luchtvochtigheid in een woning kan schadelijke gevolgen hebben. Om dit probleem effectief aan te pakken, moet de oorzaak van het hoge vochtgehalte worden bestreden. Wordt er doorslaand vocht vastgesteld, dan heeft de vochtschade in huis een externe oorzaak. Een poreuze buitenmuur of het ontbreken van een spouw, kan ervoor zorgen dat hevige neerslag doordringt tot de binnenmuren van een woning. Er kan dan schimmelvorming optreden wat de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ook de gevel zelf kan door dit externe vochtprobleem beschadigingen oplopen.
Door de buitenmuur waterdicht te maken, wordt regendoorslag bestreden. Ook de gevolgen van het infiltrerende regenwater worden hierdoor tegengegaan. Tevens kan ook het aangezicht van de gevel verbeterd worden, wanneer de gevel hersteld of vervangen wordt.
Er zijn dus genoeg redenen die het belang van een waterdichte gevel duidelijk maken. Maar, hoe zorg je nu voor een waterdichte buitenmuur?
Werkwijze
Er zijn verschillende methodes waarop een gevel waterdicht kan worden gemaakt. Wat de beste manier is, is afhankelijk van de staat waarin de buitenmuur van de woning verkeert. In enkele gevallen kan er zelfs voor gekozen worden de gevel opnieuw te bekleden.
Het waterdicht maken van de buitenmuur verloopt veelal via de volgende stappen:
Stap 1: Gevel reinigen
Voordat een gevel behandeld wordt, is het belangrijk om deze helemaal te reinigen. Bij gevelreiniging wordt de vervuiling van de buitenmuur verwijderd. Tot deze vervuiling behoren onder andere algen, mossen en muuruitslag. Ook helpt het bijhouden van je gevel om scheuren te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop een gevelreiniging kan worden uitgevoerd:
Stap 2: Gevel inspecteren
Naast het reinigen van de buitenmuur wordt de gevel gecontroleerd op eventuele scheuren en gaten. Alvorens de muur waterdicht wordt gemaakt, is het belangrijk dat beschadigingen hersteld worden. Gaten en scheuren in de voegen moeten gerepareerd worden voordat met de vervolgbehandeling kan worden gestart.
Een gevelinspectie kan duidelijkheid geven over de juiste behandeling voor de buitenmuur van jouw woning. Bij het uitvoeren van een inspectie wordt onder andere gekeken naar de staat van de spouw en de isolatie. Ook kan de precieze oorzaak van het vochtprobleem achterhaald worden. Nadat de muur is gereinigd en hersteld, kan de gevel waterkerend worden gemaakt. Welke methode hiervoor het beste kan worden toegepast, kan eveneens duidelijk worden door een professionele gevelinspectie uit te laten voeren.
Stap 3: Gevel behandelen
Doorslaand vocht kan op verschillende manieren worden tegengegaan. Voor het waterdicht maken van de buitenmuur, kan gekozen worden voor: het impregneren van de gevel, nieuwe gevelbekleding of vochtwerende verf.
Prijs gevel waterafstotend maken
De kosten van het waterdicht maken van de buitenmuur zijn afhankelijk van de methode die gebruikt wordt. Ook de soort gevelreiniging die wordt toegepast is van invloed op de totale kostprijs.
Voor het impregneren van de gevel betaal je gemiddeld 8 à 12 euro per vierkante meter. Moet de gevel gereinigd worden, dan komt er minimaal €5,- per vierkante meter bij. Voor gevelrenovatie met crepi bekleding, betaal je al snel tussen de 40 en 80 euro per m² excl. nieuwe isolatie. Dit bedrag kan oplopen, afhankelijk van het materiaal dat gekozen wordt. Tenslotte betaal je voor vochtwerende verf ten minste €25,- per liter. Afhankelijk van de ondergrond, kun je met een liter verf 2 à 3 m² buitenmuur behandelen.