• You are here:
 • Home »

Doorslaand vocht

opstijgend vocht foto

Heb je last van schimmels of vochtplekken op de muren van je huis? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. Wanneer deze symptomen veroorzaakt worden door een externe factor, dan spreken we van doorslaand vocht. Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is naast opstijgend vocht een van de meest voorkomende vochtproblemen.

Wat is doorslaand vocht?

vocht in huis

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat veelal voorkomt bij huizen met een poreuze of beschadigde buitenmuur. Regenwater kan zo gemakkelijk door de poreuze muur worden opgenomen, waarna het water zich naar de binnenmuren verplaatst. Dit vochtprobleem staat daarom ook bekend onder de naam ‘regendoorslag’. Ook wanneer de gevel veel belast wordt met neerslag kan dit vochtprobleem ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor regenwater uiteindelijk de woning kan binnendringen.  Enkele concrete (externe) oorzaken van doorslaand vocht kunnen zijn:

 • Beschadigde gevel/buitenmuur: Een poreuze of beschadigde gevel zorgt ervoor dat regenwater makkelijk binnen kan dringen. Door - bijvoorbeeld - scheuren in het metselwerk kan het water zich langzaamaan naar de binnenmuren verplaatsen.
 • Regenbelasting: Wanneer een (al poreuze) buitenmuur te maken krijgt met veel regenbelasting, kan er ook doorslaand vocht ontstaan. Als de muur niet genoeg tijd krijgt om uit te drogen, kan het vocht zich via de spouw verplaatsen naar de binnenmuren van de woning; met vochtplekken en schimmels tot gevolg.
 • Ontbreken spouw: Het komt nogal eens voor dat er bij oude gebouwen een spouw ontbreekt. Wanneer dit het geval is kan vocht in de buitenmuur omhoog trekken, waardoor regendoorslag kan ontstaan.
 • Beschadigde of lekkende dakgoten
 • Spleten bij de kozijnen
 • Een pleisterlaag op de gevel die niet geheel waterdicht is
 • Het ontbreken van lekdorpels bij ramen en/of deuren

Wat zijn de gevolgen?

Doorslaand vocht kan tal van problemen veroorzaken. Ten eerste kan het vocht veel schade aanrichten aan de binnenmuren. Aangetast pleisterwerk zal afbladderen en het behang kan loslaten. Ook schimmels - die goed gedijen in een vochtige omgeving - kunnen ontstaan en vlekken achterlaten op de muren. Tevens kan de schimmelvorming van invloed zijn op de gezondheid. De sporen die worden verspreid kunnen bij inademing de luchtwegen aantasten. Reden genoeg dus om dit vochtprobleem snel aan te pakken!

Ook voor de buitenmuur kan regendoorslag gevolgen hebben. Wanneer het vochtprobleem niet wordt aangepakt zal de gevel steeds meer schade ondervinden. Als het vriest worden kleine scheurtjes in de muur groter en zal het vochtprobleem alleen maar groeien.

De gevolgen beperken zich echter niet tot schade aan de muren. Ook het isolatiemateriaal zoals glaswol kan aangetast worden door het vocht. Wanneer de isolatie vochtig is zal deze minder goed werken. Doorslaand vocht kan dus (indirect) ook gevolgen hebben voor de energierekening.

Hoe kan je het herkennen?

doorslaand vocht

Vochtplekken op de muur zijn vaak een eerste indicatie dat je te maken hebt met een vochtprobleem. Bij opstijgend vocht bevinden de vochtplekken zich voornamelijk op de onderkant van de muren. Heb je last van doorslaand vocht, dan vind je deze plekken echter op onregelmatige plaatsen op de gehele muur terug. Regendoorslag is tevens te herkennen aan schimmelplekken en/of afgebladderde verf. 

Ook kan een muffe geur in huis een indicatie zijn van een vochtprobleem. Omdat het vocht door de buitenmuur naar binnen trekt, wordt ook het isolatiemateriaal aangetast. Een hoge energierekening kan dus zomaar het gevolg zijn van doorslaand vocht.

Bestrijding en kosten

Afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem zijn er verschillende manieren om doorslaand vocht te bestrijden. Omdat regendoorslag altijd een externe oorzaak heeft is het belangrijk in dit geval de buitenkant van de woning aan te pakken.

gevel impregneren

1. Muren impregneren

Wanneer regendoorslag veroorzaakt wordt door poreuze of verweerde muren, biedt het impregneren van de muren een goede oplossing. Bij gevelimpregnatie wordt de gevel van het huis voorzien van een waterdichte laag. Dit wordt ook wel hydrofuge genoemd. 

Het waterafstotende middel wordt op de gevel gespoten en door de poriën van de buitenmuur opgenomen, zodat regenwater niet meer tot de binnenmuur door kan dringen. Voordat de muren geïmpregneerd kunnen worden is het belangrijk dat eventuele schade aan de gevel hersteld wordt. 

Gemiddeld betaal je voor het hydrofoberen van je gevel €8,- tot €12,- per vierkante meter. Mocht je gevel voorafgaand gereinigd moeten worden, dan komen de reinigingskosten er nog bij.

vochtwerende verf

2. Vochtwerende verf

Zowel binnen- als buitenmuren kun je preventief beschermen tegen vocht door ze te voorzien van vochtwerende verf. Zo kun je voorkomen dat vocht de muren indringt. Doorslaand vocht wordt een halt toegeroepen, wanneer je de gevel voorziet van waterafstotende verf. Het is belangrijk alvorens je waterafstotende verf gebruikt, dat de oorzaak van het vochtprobleem is aangepakt.

Een liter waterafstotende verf kost gemiddeld zo’n €25,-.

doorslaand vocht

3. Nieuwe gevelbekleding

Wanneer je regelmatig last hebt van regendoorslag en je gevel aan vervanging toe is, kun je voor nieuwe gevelbekleding kiezen. Het is een van de meest effectieve manieren om doorslaand vocht aan te pakken. Er zijn verschillende materialen waar je uit kunt kiezen; van hout tot metaal, van crepi tot kunststof. 

Door de gevel tevens opnieuw te isoleren, kan warmteverlies tegen worden gegaan. Het opnieuw bekleden van je gevel kan dus ook je energiekosten ten goede komen. 

Afhankelijk van het materiaal en de oppervlakte, kun je voor een nieuwe gevelbekleding rekenen op prijzen tussen de €40,- en €180,-. Deze kosten zijn exclusief het isolatiemateriaal.

4. Repareren kleine beschadigingen

Ook kleine beschadigingen aan de buitenkant van een woning, kunnen doorslaand vocht tot gevolg hebben. Denk hierbij aan beschadigde daken en kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen en/of deuren.

 •  Dakgoot: Een lekkage aan de dakgoot kan ervoor zorgen dat er veel water in de gevel terecht komt; met regendoorslag tot gevolg. Het repareren van een kapotte dakgoot kost, afhankelijk van het materiaal waarvan deze is gemaakt, tussen de €100,- en €180,-
 • Kozijnen: Spleten bij kozijnen kunnen een oorzaak zijn van regendoorslag. Het is dan ook belangrijk dit zo snel mogelijk aan te pakken. Kozijnen kunnen vervangen, of simpelweg gerepareerd worden; afhankelijk van de staat waarin ze verkeren. De gemiddelde prijs voor het vervangen van een kunststof kozijn is €700,- tot €800,- per vierkante meter. Betreft het slechts een ‘spleet’ in het frame dan vallen de reparatiekosten uiteraard een stuk lager uit.

Waarom is een vochtdiagnose belangrijk?

Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je vochtplekken of schimmels op de muren ontdekt, is het belangrijk de juiste vochtdiagnose te stellen. Een vochtprobleem ten gevolge van doorslaand vocht, vraagt namelijk om een andere aanpak dan wanneer er sprake is van - bijvoorbeeld - opstijgend vocht. Door een vochtdiagnose uit te (laten) voeren kan vastgesteld worden wat de oorzaak en de ernst van het probleem is. Zo kan er een plan worden gemaakt om het probleem effectief te bestrijden. Een (professionele) vochtdiagnose geeft de garantie dat het probleem bij de kern wordt aangepakt en de gevolgen minimaal blijven.

Wat is de beste behandeling tegen doorslaand vocht?

De verschillende oorzaken voor regendoorslag vragen elk om een specifieke aanpak. Het is dan ook moeilijk een eenduidige oplossing voor doorslaand vocht te geven. In de meeste gevallen wordt het vochtprobleem echter veroorzaakt door zwakke plekken in de gevel. Het impregneren van de gevel met een waterafstotend middel, wordt dan ook vaak gezien als de meest effectieve behandeling tegen regendoorslag. De waterafstotende laag beschermt de gevel tevens tegen vuil en kan de woning in waarde doen stijgen. Na het impregneren is de gevel tot wel 15 jaar bestand tegen doorslaand vocht.

Welke premies en subsidies kan ik krijgen voor behandeling tegen doorslaand vocht?

Het aanpakken van een vochtprobleem kan aardig in de kosten lopen. Er zijn dan ook verschillende premies waar je aanspraak op kunt maken. De premies zijn aan te vragen na afloop van de verrichte werkzaamheden. Heb je recht op een premie of subsidie? Dan kun je tot wel 30% van de totale kosten vergoed krijgen.

Premies in België: Er zijn twee Vlaamse premies waar je eventueel in aanmerking komt, wanneer je last hebt van regendoorslag. Beide premies zijn inkomensafhankelijk..

 • Verbeteringspremie: De verbeteringspremie is gericht op het uitbreiden of verbeteren van een woning die ten minste 25 jaar oud is. Bij gevelwerkzaamheden, zoals reiniging of bepleistering, kun je tot €1500,- terugkrijgen op de verrichte arbeid.
 • Renovatiepremie: Herstelwerkzaamheden aan een woning die minstens 30 jaar oud is, kunnen deels vergoed worden door de renovatiepremie. Voegwerk, gevelreiniging en het renoveren van de fundering van de muren zijn werken die in aanmerking komen voor deze premie.

Subsidies in Nederland: In Nederland worden sinds 2014 geen subsidies meer verstrekt voor gevelrenovatie. Wanneer werkzaamheden echter bijdragen aan de energiezuinigheid van een huis, kan er een deel van de onkosten vergoed worden. Het plaatsen van een gevelisolatie wordt tot deze werkzaamheden gerekend.

Ook zijn er provinciale subsidies waar je eventueel voor in aanmerking komt.

Veelgestelde vragen

Bestaat er een verzekering tegen vochtproblemen?

Als je schade ondervindt door een vochtprobleem is het belangrijk eerst je verzekering te raadplegen. In sommige gevallen ben je namelijk verzekerd tegen vochtschade.

Afhankelijk van je polis kan een brandverzekering onvoorziene waterschade dekken; bijvoorbeeld wanneer deze schade wordt veroorzaakt door een lekkage of door hevige regen.

De oorzaak bepaalt vaak of de schade verzekerd wordt of niet. Een juist vochtdiagnose is dus van groot belang.

Kan doorslaand vocht voorkomen in nieuwbouw?

Doorslaand vocht komt zelden voor in nieuwbouw. De woningen moeten tegenwoordig aan hoge eisen voldoen en de gevels hebben nog niet vaak blootgestaan aan (hevige) weerstomstandigheden.

Regendoorslag treedt vaak op bij gebouwen met oude of poreuze buitenmuren. Wanneer de gevel van een nieuwbouwwoning schade heeft opgelopen, kan het echter wel vochtproblemen tot gevolg hebben.

Kan ik doorslaand vocht zelf behandelen?

Er zijn verschillende manieren om zelfstandig regendoorslaag aan te pakken. Zo kun je er voor kiezen zelf je muur te impregneren met een waterafstotende vloeistof.

Hiervoor moet de muur eerst grondig gereinigd worden en eventuele schade aan de gevel hersteld worden. Er is dus veel kennis voor nodig om doorslaand vocht aan  te pakken.

Wil je echter de garantie hebben dat het vochtprobleem verholpen wordt, dan is het verstandig een vakspecialist in te schakelen. Een professional kan op een effectieve manier de oorzaak van het vochtprobleem bestrijden, waardoor doorslaand vocht definitief verleden tijd is.

 

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes