• You are here:
 • Home »

Gevel impregneren: Advies & Prijzen


Heb je regelmatig last van vochtplekken op de binnenmuren, veroorzaakt door doorslaand vocht? Of is je gevel verontreinigd en bedekt met schimmels? Wanneer de buitenmuur niet meer genoeg bescherming biedt tegen de invloeden van buitenaf, dan is het impregneren van de gevel de juiste oplossing. Het is dan ook één van de meest efficiënte oplossingen binnen vochtbestrijding.


Wat is gevelimpregnatie?

Bij gevelimpregnatie wordt simpelweg de buitenmuur voorzien van een beschermlaag. Het waterafstotend middel trekt de poriën van de poreuze gevel binnen, waardoor vocht niet meer de woning kan binnendringen. Zo ontstaat er als het ware een onzichtbare waterkering en worden vochtproblemen zoveel mogelijk tegengegaan. De beschermende laag die wordt aangebracht, zorgt er tevens voor dat de gevel beter bestand is tegen vuil en schimmels.


Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd, toch is er een verschil tussen de twee begrippen.

 • Impregneren: Met impregneren bedoelen we het verzadigen van een (poreuze) vaste stof met een vloeistof. Met deze techniek wordt een materiaal doordrongen met de impregneervloeistof om het materiaal de gewenste eigenschappen te geven. Ook kleding kan geïmpregneerd worden; in dit geval wordt gedoeld op het vuil- of waterafstotend maken van de kleding.

 

 • Hydrofoberen: Het woord zegt het al; bij hydrofoberen wordt iets waterafstotend gemaakt. In dit geval betekent het dat een gevel geïmpregneerd/doordrenkt wordt met een waterafstotend middel.

 

Waarom je gevel hydrofoberen?

Poreuze of oude buitenmuren kunnen hun waterdichtheid verliezen. Op deze manier kan bijvoorbeeld een regenbui door de gevel geabsorbeerd worden en terecht komen op de binnenmuren. Dit wordt doorslaand vocht, of regendoorslag, genoemd. Dit vochtprobleem kan naast vocht- en schimmelplekken op binnenmuren, ook het isolatiemateriaal aantasten.

Hydrofoberen kan de levensduur van zowel de gevel als de binnenmuren aanzienlijk verlengen. Vochtschade blijft beperkt, maar ook vuil wordt door de impregneerlaag afgestoten. Het hydrofoberen van je gevel heeft als extra voordeel dat het de buitenkant van de woning brandwerend maakt. Een geïmpregneerde gevel kan dan ook zeker de waarde van het huis verhogen. Doordat de isolatie niet meer kan worden aangetast door vochtschade, kunnen zelfs je energiekosten teruglopen.

Prijzen van gevelimpregnatie

Voorafgaand aan het impregneren van de gevel, kan het zijn dat deze gereinigd moet worden. De gevel krijgt zo zijn oorspronkelijke kleur terug en er blijft geen vuil tussen de buitenmuur en de impregneerlaag zitten. De waterafstotende vloeistof hecht zich beter aan een gereinigde muur.


Gevelreiniging: Afhankelijk van de soort reiniging en het vuil dat zich op de gevel bevindt, kun je rekenen op prijzen vanaf €5,- per vierkante meter.

 

Gevelimpregnatie: Gemiddeld gezien betaal je voor het impregneren van je gevel €6,- tot €15,- per vierkante meter.


Mochten er herstelwerkzaamheden aan de gevel nodig zijn, dan lopen de kosten uiteraard op.

 

Hoe werkt het?

Het impregneren van een gevel verloopt veelal volgens de onderste drie stappen:

 

 1. Inspecteren: De gevel wordt geïnspecteerd zodat men precies weet hoe ze te werk moeten gaan en in welke staat de buitenmuur verkeert. Het materiaal van de gevel is ook van invloed op de keuze voor het juiste impregneermiddel.

 

 1. Reinigen: Na de inspectie wordt de gevel (indien nodig) gereinigd, zodat het oppervlak de perfecte onderlaag vormt voor de impregneervloeistof. Door vuil te verwijderen kan de vloeistof zich beter hechten aan de gevel. Ook beschadigingen (in bijvoorbeeld het voeg- en metselwerk) moeten worden verholpen, alvorens de gevel waterafstotend kan worden gemaakt.

 

 1. Impregneren: Bij de laatste stap wordt de impregneervloeistof op de gevel aangebracht. Het is belangrijk dat dit gelijkmatig wordt gedaan en dat de poriën van de muur voldoende vloeistof op kunnen nemen.Doe-het-zelvers: Door zelf een buitengevel hydrofoob te maken, kun je flink wat kosten besparen. Toch wordt veelal aangeraden de vakspecialisten hierbij het werk te laten doen. Wil je toch zelf aan de slag, is het belangrijk de eerder genoemde stappen te volgen. Het gelijkmatig verdelen van de impregneervloeistof is van groot belang. Ook moeten scheuren gerepareerd zijn en de voegen in goede staat verkeren, alvorens je begint aan het impregneren. De waterafstotende vloeistof is bij verschillende winkels verkrijgbaar. Let wel op dat deze geschikt is voor de ondergrond waar jij op werkt.

 

Alternatief: Biologisch hydrofoberen

Naast het impregneren van je gevel met chemische producten, zijn er ook biologische producten die het hydrofoberen van gevels mogelijk maken. De werking van beide producten is vrijwel identiek en ook het prijsverschil is vaak miniem. Het biologisch hydrofoberen bevat echter geen giftige oplosmiddelen en is milieuvriendelijker dan de chemische variant. Deze natuurvriendelijke impregneervloeistof wordt dan ook steeds vaker gebruikt.

 

Veelgestelde vragen

 • Hoe vaak moet ik mijn gevel impregneren?

De meeste impregneermiddelen hebben een garantie van 10 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het middel zou het dus voldoende moeten zijn om eens per 10 jaar de gevel opnieuw te impregneren.

 

 • Wat is gevelimpregnatie met waterglas?

Waterglas is de gebruikelijke naam van de scheikundige verbinding natriumsilicaat. Wanneer je deze stof verdunt met water krijg je een stroperige vloeistof waarmee gevels geïmpregneerd kunnen worden om zo vochtdoorslag te voorkomen.

 

 • Kan ik de buitenmuren impregneren bij regen?

Wanneer het buiten regent is het niet mogelijk de gevel te impregneren. Voor de werking van het middel is het noodzakelijk dat het de tijd krijgt zich te hechten aan de buitenmuur. Wanneer het regent wordt het impregneermiddel echter weggespoeld, waardoor deze hechting niet plaatsvindt.

 

 • Wat is het verschil tussen impregnatie en hydrofoberen?

Bij impregnatie wordt een materiaal doordrongen met een andere stof. In dit geval wordt een gevel, of buitenmuur, doordrongen met een impregneervloeistof.

Hydrofoberen is het impregneren van de gevel met een stof die waterafstotend is.

 

 • Wat heb ik nodig om zelf mijn gevel te impregneren?

Hoewel aangeraden wordt deze taak aan een vakspecialist over te laten, is het wel mogelijk om zelf je gevel te impregneren. Hiervoor heb je nodig: Een ladder, de juiste impregneervloeistof en een hogedrukspuit om de vloeistof mee aan te brengen. Ook is het belangrijk beschermende kleding te dragen; je hebt namelijk te maken met een agressieve stof.

 

Vergelijk prijzen

Er zijn veel vakspecialisten op het gebied van gevelimpregnatie. Wanneer je besloten hebt je gevel te laten impregneren, is het verstandig om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Via dit formulier kun je de offertes van erkende bedrijven in de buurt gratis en vrijblijvend aanvragen. Op deze manier zie je meteen welke specialist de taak het goedkoopst kan uitvoeren. Zo kun je tot wel 40% op de totale kosten besparen!

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes