Kelderdichting: Prijzen en advies om je kelder waterdicht te maken

Vochtproblemen die ontstaan in de kelder, kunnen zomaar het leefklimaat in huis beïnvloeden. De woning kan vochtschade oplopen en de hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming. De kelder is tevens een ruimte die, samen met de fundering, zorgt voor de stabiele basis van een woning. Het is dan ook belangrijk dat vocht in de kelder effectief wordt aangepakt.

Wat is kelderdichting?

Het volledig waterdicht maken van een kelder, noemen we kelderdichting. Het is een effectieve manier om vochtproblemen in de kelder te voorkomen of bestrijden. Kelderdichting zorgt ervoor dat de muren van een kelder droog blijven, waardoor ook het huis beschermd is tegen vochtschade.

Soorten kelderdichting

Er zijn verschillende methodes waarop de kelder waterdicht kan worden gemaakt. Afhankelijk van het vochtprobleem en de staat van de kelder, kan gekozen worden voor: bekuiping, drainage of muurinjectie.

1. Bekuiping

Bekuiping is de traditionele manier van kelderdichting. Hierbij worden de muren en vloeren voorzien van een waterdichte laag. Wanneer de muren beschadigd zijn, kan het grondvocht eenvoudig via de scheuren of gaten de kelder intrekken. De waterdichte cementering zorgt ervoor dat grondvocht de keldermuren niet meer kan infiltreren. Bekuiping is dan ook een effectieve methode om doorslaand vocht tegen te gaan.

De bekuiping van een kelder verloopt via verschillende fasen:

 • 1
  De muren worden egaal en zuiver gemaakt. Verflagen worden verwijderd en de aangetaste laag wordt afgekapt. De ondergrond moet poreus zijn, zodat de cementlaag die later wordt aangebracht zich goed aan de ondergrond kan hechten. Deze ondergrond moet vet en stofvrij zijn. Om het oppervlak goed te reinigen, kan deze gezandstraald worden. Dit is een effectieve methode om vuil van muren te verwijderen.
 • 2
  Oneffenheden en lekkages moeten verholpen worden voordat de cementering kan worden aangebracht. Scheuren en gaten kunnen opgevuld worden met dichtingsmortel. Tevens kan mortel, speciaal bestemd voor het dichten van lekken, gebruikt worden om lekkages te verhelpen.
 • 3
  Is het vulmiddel volledig droog? Dan zal de muur worden voorzien van meerdere lagen hydrofobe ‘pasta’ om de kelder geheel waterdicht te maken. Hiervoor worden onder andere snelcement en waterdichte mortel gebruikt.  
 • 4
  Regelmatig wordt bij het bekuipen ook de kimnaad aangepakt. Dit is de aansluiting tussen de wand en de vloer. Het is vaak een zwakke plek in de kelder, waar vocht regelmatig doorheen komt. Door deze plek te versterken met eveneens een vochtwerende laag, wordt een van de grootste oorzaken van kelder lekkage voorkomen.
 • 5
  Tenslotte kan gekozen worden de muren af te werken met een vochtregulerend middel. Dit kan onder andere vochtregulerend pleister, of vochtwerende verf zijn. Het water dat nog in de keldermuur aanwezig is, kan hierdoor naar buiten worden getransporteerd. Het vochtregulerend middel zorgt er, als het ware, voor dat de muur kan ademen. 

Deze manier van bekuiping, noemen we stijve bekuiping. Bij soepele bekuiping wordt de keldermuur en -vloer voorzien van een waterdichte folie. Dit is echter een drastische methode, die minder vaak wordt toegepast dan traditionele kelderdichting.

2. Kelderdrainage

Bekuiping is niet altijd de meest effectieve oplossing. De druk van het grondwater kan soms zodanig hoog zijn, dat een waterdichte cementering niet voldoende is. In dit geval wordt er vaak gekozen om het vocht in de kelder ‘af te voeren’.  Dit wordt ook wel drainage genoemd. Het grondwater wordt via een noppenmembraan in de wand of vloer van de kelder afgevoerd. Er zijn verschillende soorten drainage:

 • 1
  Randdrainage: Grondvocht dat via de kimnaden de kelder infiltreert, wordt aangepakt door middel van randdrainage. Het vocht wordt via een soort goot onderaan de muren afgevoerd.
 • 2
  Vloerdrainage: Komt het vocht via de vloer de kelder binnen? Dan is randdrainage niet voldoende om het probleem te verhelpen. In dit geval zal gekozen worden de vloer te voorzien van het noppenmembraan. De kanaaltjes in dit membraan zullen overtollig vocht afvoeren naar een verzamelput.
 • 3
  Wanddrainage: Wanneer het vocht via de muren de kelder binnenkomt, kan wanddrainage worden toegepast. Bij deze methode worden de keldermuren voorzien van het noppenmembraan. Wanddrainage wordt altijd samen met vloerdrainage toegepast, omdat het vocht ook via de grond moet worden afgevoerd.

3. Muren injecteren

Het ontbreken van een (functionerende) waterkering, kan opstijgend vocht veroorzaken. Hierdoor kan het vocht makkelijk door de muren worden geabsorbeerd. Naast de binnen- en buitenmuren van een woning, kan optrekkend vocht ook in de kelder voorkomen.

Een methode die vaak wordt toegepast om dit vochtprobleem te bestrijden, is muurinjectie.

Ook de muren van de kelder kunnen voorzien worden van deze chemische waterkering. Hierbij worden de muren geïnjecteerd met een hydrofoob middel, dat voorkomt dat grond- of lekwater op kan trekken.

Prijzen kelderdichting

De totale prijs van het geheel waterdicht maken van een kelder, is afhankelijk van een aantal factoren. De omvang van het probleem, de grootte van de ruimte en de soort kelderdichting die wordt uitgevoerd, hebben allemaal invloed op de totale kostprijs.

Het injecteren van de muren is relatief gezien de goedkoopste methode.

Een kelderdichting door middel van bekuiping of drainage kost gemiddeld €3.000,- tot €4.000,-, dit bedrag kan oplopen tot €10.000,-

Verdwijnt vocht in de kelder dankzij kelderdichting?

Hoewel soms anders beweerd wordt, kan een kelder in alle gevallen helemaal waterdicht gemaakt worden. Kelderdichting heeft dan ook als voordeel dat de ruimte weer volledig gebruikt kan worden. De plek waar het vocht de kelder infiltreert, bepaalt onder andere welke methode van kelderdichting de effectiefste oplossing biedt. Wanneer het vochtprobleem is verholpen, is voldoende ventilatie de beste preventieve methode tegen terugkerende vochtproblemen.

Welke fouten moet ik voorkomen bij kelderdichting?

1. Zelf de kelder dichten

Vochtproblemen in de kelder kunnen ook schade aanrichten aan de woning zelf. Het is dan ook van groot belang dat de oorzaak op een professionele manier wordt aangepakt. Kelderdichting is een methode die veel vakkennis vereist. Sluiten de betonnaden niet goed op elkaar aan of is de drainage foutief geplaatst? Dan kun je weer van vooraf aan beginnen. Het is dan ook verstandig om voor vochtbestrijding in de kelder een professional in te schakelen. Via onze offerteservice kun je verschillende, erkende, vakspecialisten met elkaar vergelijken. Zo heb jij de garantie dat het vochtprobleem op een deskundige manier wordt verholpen.

2. Met de verkeerde partij in zee gaan

Kelderdichting is een specialistische methode, waarvoor je het beste een professioneel bedrijf kunt inschakelen. Om er zeker van te zijn dat de werkzaamheden goed en vakkundig worden uitgevoerd, is het belangrijk om met een erkend bedrijf in zee te gaan. Via onze offerteservice kun je verschillende betrouwbare partijen met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat het bedrijf van jouw keuze, op een efficiënte en professionele manier de kelder waterdicht maakt.

3. Slecht ventileren

Ventilatie is van groot belang. Niet alleen zorgt het voor de toevoeging van verse lucht en kan het vochtproblemen binnenshuis voorkomen, ook je kelder heeft baat bij goede ventilatie. Bij gebrek aan verse lucht, kan vochtschade en schimmelvorming ontstaan. Vooral in afgesloten ruimtes, zoals de kelder, kan de luchtvochtigheid flink stijgen. Het probleem kan zich al snel verspreiden naar andere delen van de woning. Voor optimale ventilatie van de kelder, is balansventilatie een goed keuze. Dit systeem (beter bekend als ventilatiesysteem D), zorgt voor een mechanische toe- en afvoer van lucht.

4. Geen beroep doen op premie(s)

Het volledig waterdicht maken van de kelder, is een kostbare klus. De Vlaamse overheid kent echter twee verschillende premies, waar je bij het aanpakken van de kelder aanspraak op kunt maken; de verbeteringspremie en de renovatiepremie. De premies zijn bestemd voor huiseigenaren die hun woning willen verbeteren, uitbreiden of renoveren. Om een beroep te kunnen doen op een van deze premies, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Kunnen ook zwembaden, garages en putten op dezelfde manier aangepakt worden?

Een kelder ligt vaak gedeeltelijk onder de grond. Het waterdicht maken van ondergrondse constructies, vindt dan ook vaak op dezelfde manier plaatst. Ook garages kunnen schade ondervinden als gevolg van een vochtprobleem. De ruimtes zijn vaak slecht geventileerd en door druk van het grondwater kan vocht door de scheuren van de muur de garage infiltreren. Evenals bij kelderdichting, kan muurinjectie een goede oplossing bieden tegen het probleem. Ook het afdichten van de betonnen vloeren is een methode die bij garages wordt toegepast.Een zwembad is eveneens niet altijd bestand tegen vochtproblemen, zoals lekkages. Bij het waterdicht maken van een zwembad wordt veelal dezelfde techniek gebruikt als bij kelderdichting. De wanden van het zwembad worden voorzien van een polyurethaan coating. Meerdere lagen van deze coating zijn voldoende om een betonnen zwembad waterdicht te maken. Het gebruik van de PU-coating zien we ook terug bij de (vloer)bekuiping van een kelder.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes