• You are here:
 • Home »

Luchtontvochtiger kopen: Advies & Prijzen

Een hoge relatieve luchtvochtigheid in een woning, kan veel schade veroorzaken. Naast vochtkringen en ongedierte kan ook de gezondheid gevolgen ondervinden van een hoog vochtgehalte. Om een gezond binnenklimaat te creëren én in stand te houden is het belangrijk dat de lucht wordt ontvochtigd. Een luchtontvochtiger is een apparaat, dat op een effectieve manier het vochtgehalte naar een gezond niveau brengt.

Waarom lucht ontvochtigen?

Bij een gezonde leefomgeving ligt de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Dit geeft de verhouding aan tussen de waterdamp die de lucht bevat en de damp die de lucht maximaal kan bevatten. Wanneer dit percentage, bijvoorbeeld door toedoen van een vochtprobleem, stijgt, levert dit nadelige gevolgen op voor het binnenklimaat.

Als het vocht niet effectief wordt afgevoerd, kan het hoge vochtgehalte leiden tot vochtschade en gezondheidsklachten. De waterdamp die geen weg naar buiten vindt, trekt al snel in de muren en het plafond van de woning.

Deze problemen ontstaan vooral door condensatievocht, ook wel woonvocht genoemd. Dit is de waterdamp die vrijkomt bij de activiteiten in huis, zoals douchen, koken en zelfs slapen. Bij onvoldoende ventilatie wordt dit vocht niet afgevoerd naar buiten, waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt. Vooral bij goed geïsoleerde woningen is het belangrijk om ruimtes voldoende te ontvochtigen. Het inzetten van een luchtontvochtiger is dan ook een effectieve methode om een gezond binnenklimaat in stand te houden.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen chemische en elektrische luchtontvochtigers. Chemische ontvochtigers zijn vaak een goedkoper en eenvoudig in gebruik. Dit type ontvochtiger werkt echter minder effectief dan de elektrische varianten.

1. Chemische luchtontvochtiger

Een chemische ontvochtiger, in de volksmond ook wel vochtvreter genoemd, is in de meeste gevallen niet meer dan een bakje met kristalkorrels. Deze korrels bestaan vaak uit calciumchloride; een hygroscopisch zout. Dit betekent dat deze kristalkorrels vocht aantrekken. De waterdamp die in de lucht aanwezig is, wordt dus door deze korrels van calciumchloride opgenomen tot de korrels volledig verzadigd zijn. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid in de ruimte omlaag. Het is een snelle en eenvoudige manier om de lucht te ontvochtigen. Chemische luchtontvochtigers zijn echter slecht voor het milieu. Ook zijn ze door de beperkte capaciteit minder geschikt voor het ontvochtigen van grotere ruimtes. Hiervoor kun je beter een elektrische luchtontvochtiger gebruiken.

2. Elektrische luchtontvochtiger

Bij een elektrische luchtontvochtiger wordt de waterdamp met behulp van een ventilator aan de lucht onttrokken. De vochtige lucht wordt gefilterd, waardoor vuil en stofdeeltjes achterblijven. Vervolgens wordt de gefilterde lucht afgekoeld, waardoor de waterdamp gecondenseerd wordt. Het water dat dan ontstaat wordt in een hiervoor bestemd reservoir opgevangen. De droge lucht wordt, na opwarmen tot kamertemperatuur, weer de ruimte ingeblazen en de relatieve luchtvochtigheid zal dalen.

Mogelijke functies van luchtontvochtigers

Er zijn verschillende soorten elektrische luchtontvochtigers, die niet alleen in capaciteit, maar ook in grootte kunnen verschillen. Zo heb je kleine draagbare ontvochtigers, die geschikt zijn voor het drogen van kleine ruimtes en bouwdrogers, grote apparaten, die kunnen helpen bij het ontvochtigen van een gehele nieuwbouwwoning. Ook kunnen de apparaten een heel aantal functies bevatten. Dit zijn belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van de juiste luchtontvochtiger voor jouw woning.

 • 1
  Maximale ontvochtiging: Bij elk apparaat staat aangegeven hoeveel vierkante of kubieke meter er maximaal behandeld kunnen worden. als de maximale oppervlakte van het apparaat minder is dan de oppervlakte van de ruimte, dan zal deze niet voldoende ontvochtigd kunnen worden.
 • 2
  Snelheid van ontvochtiging: Het is belangrijk om een luchtontvochtiger te kiezen die genoeg capaciteit heeft om de gewenste ruimte te ontvochtigen. Hoe groter de dagcapaciteit is, hoe sneller de relatieve luchtvochtigheid naar een gezond niveau kan worden gebracht. Het gemiddelde apparaat onttrekt per 24 uur zo'n 10 liter water aan de lucht. Bij ernstige vochtproblemen is het echter verstandig om voor een krachtige ontvochtiger te kiezen, bijvoorbeeld een die op een dag zo'n 20 tot 30 liter vocht uit de lucht haalt.
 • 3
  Instelbare vochtigheidsgraad: Veel ontvochtigers zijn tegenwoordig uitgerust met een hygrostaat. Door de metingen die deze sensor uitvoert, wordt de ontvochtiger automatisch in- en uitgeschakeld om het gewenst vochtgehalte te behouden. Je kunt ook zelf het gewenste vochtgehalte instellen, zodat de hygrostaat het apparaat activeert wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt.
 • 4
  Luchtreinigingsfunctie: Vrijwel alle elektrische luchtontvochtigers bevatten een filter. De lucht wordt door het apparaat dus niet alleen ontvochtigd, maar ook gezuiverd. Stof en vuil wordt door de ingebouwde filter opgevangen, waardoor de lucht in huis nog gezonder wordt.

Naast deze 4 belangrijke functies zijn er nog meer eigenschappen die deze moderne apparaten kunnen bevatten. Zo zijn er elektrische ontvochtigers die fluisterstil werken, waardoor ze nauwelijks geluid maken. Ook kunnen ze de zogeheten swingfunctie bevatten, die ervoor zorgt dat de droge lucht gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. Tenslotte zijn er zelfs ontvochtigers die geschikt zijn voor het drogen van de was.

Prijs luchtontvochtiger

De prijs van een luchtontvochtiger is onder andere afhankelijk van het model en de capaciteit van het apparaat. Een simpele chemische ‘vochtvreter’ kost vaak slechts 10 tot 30 euro. Elektrische ontvochtigers variëren in prijs. Hoewel er al eenvoudig apparaten te koop zijn voor €50,-, kan een mobiele ontvochtiger voor grote ruimtes al snel 400 tot 500 euro kosten. Gemiddeld liggen de prijzen voor deze apparaten tussen de 50 en 200 euro.

Oorzaken van hoge luchtvochtigheid

Wanneer het vochtgehalte in huis te hoog is, is dit vaak het gevolg van een vochtprobleem. Zo kan een verouderde gevel ervoor zorgen dat vocht doorslaat naar de binnenmuren. Ook het ontbreken van een waterkering of een lekkage kan leiden tot problemen in de woning. Naast vochtkringen en schimmel, leidt het vocht in de muren en het plafond ook tot een verhoging van de luchtvochtigheid.

Een van de grootste oorzaken van een hoge luchtvochtigheid is echter condensatievocht. Dit vochtprobleem is het gevolg van een gebrek aan ventilatie. Waterdamp, die bijvoorbeeld ontstaat tijdens het koken of douchen, moet afgevoerd worden naar buiten om vochtproblemen te voorkomen. Als het vocht niet de kans krijgt te ‘ontsnappen’ zal het al snel in de woning trekken. Bij gebrek aan ventilatie zal de relatieve luchtvochtigheid in huis dan ook stijgen. Voor een optimaal binnenklimaat en een gezond vochtgehalte is goede aan- en afvoer van lucht dan ook van groot belang.

Onderhoud luchtontvochtiger

Het onderhouden van een ontvochtiger kan de levensduur van het apparaat verlengen. Om het apparaat volledig schoon te maken moeten zowel het reservoir, de behuizing als de filter worden aangepakt. Voordat je de luchtontvochtiger schoon gaat maken, is het belangrijk dat je de stekker uit het stopcontact haalt.

 • Reservoir legen: Wanneer de vochtige lucht in de ontvochtiger wordt afgekoeld, condenseert de waterdamp. Het water wordt opgevangen in een reservoir. Het reservoir moet minstens 1 keer per week geleegd worden. Er zijn ook ontvochtigers die automatisch uitschakelen wanneer het reservoir vol is. Daarnaast is het belangrijk deze opvangbak elke twee weken schoon te maken. Stilstaand water bevat namelijk bacteriën en de bak kan dan ook flink gaan stinken.
 • Buitenkant reinigen: Ook de behuizing van het apparaat moet onderhouden worden. Zo kan je stof aan de buitenkant van de ontvochtiger eenvoudig afnemen met een vochtige doek. Tevens kan het rooster veel stof bevatten, dit is namelijk de plek waar de lucht door naar binnenkomt.
 • Filter schoonmaken of vervangen: Luchtontvochtigers kunnen zowel een permanente als een vervangbare filter bevatten. Een uitwasbare filter kan elke 1 à 2 maanden worden schoongemaakt. Het vervangen van de filter moet gemiddeld elke 6 maanden gebeuren. Dit is echter afhankelijk van het model ontvochtiger en de mate waarin deze gebruikt wordt. Voor ene optimaal leefklimaat is het gunstig de filter regelmatig te vervangen.

Waar op letten bij aankoop luchtontvochtiger?

Wanneer je een luchtontvochtiger aan gaat schaffen is het belangrijk eerdergenoemde functies in acht te nemen. Zowel de ernst van het vochtprobleem in huis, als de grootte van de te behandelen ruimte zijn belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een ontvochtiger. Een apparaat dat geschikt is voor ruimtes van maximaal 24 m² zal veel tijd nodig hebben om een kamer van 50 m² te drogen.

Een ernstig vochtprobleem kan daarnaast het best worden verholpen door een luchtontvochtiger met een grote maximale ontvochtigingscapaciteit aan te schaffen. Apparaten die tot 30 liter water per dag op kunnen vangen, zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid snel terug wordt gebracht naar een gezond niveau.

Ook het geluid dat het apparaat maakt en de mogelijke extra functies die het kan bevatten, zoals een hygrometer, swingfunctie en nachtmodus, zijn punten om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een luchtontvochtiger.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes