• You are here:
  • Home »

Opstijgend vocht bestrijden

Wanneer pleisterwerk beschadigd is en er vochtplekken op de muren verschijnen, heb je vermoedelijk te maken met de gevolgen van een vochtprobleem. Bevinden de vochtplekken en schimmels zich voornamelijk aan de onderkant van de muren? Dan kan het zijn dat grond- of lekwater in de muren omhoog is getrokken. Dit vochtprobleem wordt daarom ook wel opstijgend of optrekkend vocht genoemd.

Wat is opstijgend vocht en hoe te herkennen?

In (oude) gebouwen waar een waterkering ontbreekt, kan grond- of lekwater in contact komen met het metselwerk. Door gebrek aan deze vochtwerende laag kunnen de muren het water - als het ware - als een spons absorberen. Grondvocht kan door de capillaire werking omhoog trekken en zich uiteindelijk naar de wanden van een woning verplaatsen. Vandaar de naam opstijgend vocht. Zowel de binnen- als buitenmuren kunnen schade ondervinden ten gevolge van optrekkend vocht.

Doordat het water optrekt, bevindt de vochtschade bij opstijgend vocht zich voornamelijk aan de onderzijde van de muren. Toch kan het vaak even duren voordat een vochtprobleem met het oog zichtbaar wordt. Een muffe geur en ongedierte zijn ook indicaties van een mogelijk vochtprobleem. Wanneer de vochtschade echter op de gehele onderzijde van de muren zichtbaar is, weet je dat het probleem veroorzaakt wordt door opstijgend vocht.

Naast vochtplekken onderaan de muren, is optrekkend vocht te herkennen aan de volgende zaken:

  • Afbladderende verf
  • Loslatend behang
  • Pleister dat afbrokkelt
  • Witte vlekken of zoutkringen
  • Plinten die loslaten
  • Schimmelvorming
  • Muffe geur in huis

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht kan zich zowel op binnen- als buitenmuren manifesteren. Het probleem moet snel behandeld worden, om zo de schade beperkt te houden. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk zelfs leiden tot gezondheidsproblemen; zoals kortademigheid of een chronische verkoudheid.

Er zijn verschillende methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Afhankelijk van de woning, het materiaal en de ernst van het probleem kan gekozen worden voor een van de volgende manieren om het vochtprobleem aan te pakken:

1. Muren injecteren: Een van de meest effectieve methodes op opstijgend vocht in binnen- en buitenmuren te bestrijden, is het injecteren van de muren. Het is een kosteneffectieve methode die in veel gevallen het vochtprobleem volledig kan verhelpen. Bij het injecteren van de muren worden gaten in de muren geboord. Vervolgens wordt er een vochtwerende vloeistof in deze gaten gespoten, die in de poriën van de muur trekt. Wanneer de muur het vocht volledig heeft opgenomen, is er een soort waterkering ontstaan, waardoor opstijgend vocht de woning niet meer kan binnendringen. Lees meer over muren injecteren.

2. Muren onderkappen: De meest complete - en drastische - methode om het vochtprobleem te bestrijden is het onderkappen van de muren. Onderkapping wordt vaak toegepast wanneer een waterkering ontbreekt, of beschadigd is. De aangetaste muren worden voorzien van een nieuwe (kunststof) vochtkering. De vochtwerende laag die bij onderkapping wordt geplaatst zorgt ervoor dat vocht niet meer kan optrekken. Het is een arbeidsintensieve methode, die vooral bij grote renovaties wordt toegepast. Het plaatsen van de waterkering biedt echter blijvende bescherming tegen opstijgend vocht. Lees meer over muren onderkappen.

3. Carebrick methode: De Carebrick methode is een duurzame manier om de buitenmuur te behandelen tegen opstijgend vocht. Door keramische kokers in de muur te plaatsen, wordt er voor de nodige ventilatie gezorgd, waardoor de muur uit kan drogen. Het vocht wordt via de koker naar buiten afgevoerd. Het vochtregulerend systeem kan ook worden geïnstalleerd in de spouwmuren van een woning.

4. Betonnen vloer afdichten: Opstijgend vocht kan ook schade aanrichten aan (betonnen) vloeren. Beton is poreus en kan daardoor makkelijk het grondvocht absorberen. Een betonnen vloer kan waterdicht worden gemaakt door behandeld te worden met een zogeheten ‘sealer’. De doordringende sealer sluiten de poriën van het beton en zorgt ervoor dat er geen water meer opgenomen kan worden. Dit wordt ook wel impregneren genoemd; een techniek die we terugzien bij impregnatie van de gevel bij bestrijding van doorslaand vocht.

Hoeveel kost het om opstijgend vocht te laten bestrijden?

Er zijn verschillende methodes voor het bestrijden van opstijgend vocht. De prijs is dan ook afhankelijk van de methode die wordt toegepast. Ook de oppervlakte die behandeld wordt en de oorzaak van het vochtprobleem hebben invloed op de prijs.

Muren injecteren: Wanneer je de muren laat injecteren door een vakspecialist, kun je rekenen op prijzen vanaf €100,- per strekkende meter. Gemiddeld betaal je voor het injecteren van zowel je binnen- als buitenmuur €1500,- voor 8 lopende meter.

Muren onderkappen: Afhankelijk van de dikte en lengte van de buitenmuur, betaal je voor het onderkappen van de muren gemiddeld €100,- tot €150,- per strekkende meter.

Carebrick methode: Voor een enkelsteens of spouwmuur bedragen de kosten gemiddeld €115,- per strekkende meter voor het installeren van een Carebrick systeem.

Betonnen vloer afdichten: Het waterdicht maken van een betonnen vloer kost gemiddeld €10,- per vierkante meter. Voor een goede (doordringende) sealer betaal je gemiddeld zo’n €25,- per liter.

Doe-het-zelf: welke producten kan je gebruiken tegen opstijgend vocht?

Hoewel aangeraden wordt om een vakspecialist het werk te laten doen, is het zeker mogelijk om zelf opstijgend vocht te bestrijden. Het injecteren van de muren, bijvoorbeeld, is een effectieve manier om zelfstandig het vochtprobleem te bestrijden. Bij het injecteren wordt gebruik gemaakt van een vochtwerende gel of vloeistof. Het middel is verkrijgbaar bij verschillende winkels en zelfs online te bestellen op bol.com.

Rubson is een merk dat speciaal gericht is op het aanpakken en bestrijden van vochtproblemen. De Rubson vochtwering door injectie, is een vloeistof die bedoeld is voor muurinjectie tegen opstijgend vocht. Voorzien van een uitgebreide gebruiksaanwijzing, wordt het met dit middel mogelijk om zelf de muren te injecteren. Tevens zijn de trechters, die vaak gebruikt worden om de vloeistof in de gaten van de muur te injecteren, verkrijgbaar bij bol.com.

Ook voor gevelbescherming, of het waterdicht maken van daken, heeft bol.com artikelen die het mogelijk maken zelfstandig het vochtprobleem aan te pakken.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog komt opstijgend vocht?

Is opstijgend vocht verzekerd?

Wanneer is er sprake van een verborgen gebrek?

Kan je opstijgend vocht voorkomen?

Kan je opstijgend vocht meten?

Kan ik opstijgend vocht zelf bestrijden?

Zijn er premies waar ik beroep op kan doen?

Offertes vergelijken

Een onbehandeld vochtprobleem kan veel schade veroorzaken en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Ook kan je energierekening oplopen en je huis in waarde dalen door de aangetaste muren. Opstijgend vocht is een probleem dat dan ook zo snel mogelijk behandeld moet worden.Een vakspecialist kan het probleem op een effectieve manier bestrijden. Het inhuren van een professional biedt dan ook de garantie dat opstijgend vocht bij de bron wordt aangepakt. Je kunt de offertes van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en het bedrijf kiezen dat het beste aan jouw eisen voldoet.

Door hier te klikken ontvang je gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes van vakspecialisten bij jou in de buurt. 

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes