Opstijgend vocht is een vochtprobleem waar veel huishoudens last van hebben. Wanneer het probleem niet op tijd wordt aangepakt, kan de hoge luchtvochtigheid in huis voor flink wat schade zorgen. Het is dan ook belangrijk om te weten waaraan je opstijgend vocht kunt herkennen. Wanneer je dit vochtprobleem in huis hebt geconstateerd, kun je zelf effectieve maatregelen nemen.
De eerste symptomen van een vochtprobleem, zijn vaak zichtbaar in de vorm van vochtkringen of schimmelplekken. Wanneer de vochtschade zich voornamelijk aan de onderkant van de muren bevindt, is er vaak sprake van optrekkend vocht. Plinten die loslaten en pleisterwerk dat tot een hoogte van +/- 1 meter afbladdert zijn dan ook mogelijke gevolgen van dit vochtprobleem.
Bij het ontbreken van een (functionerende) waterkering, kan grond- of lekwater rechtstreeks in contact komen met de muur van een woning. Door de capillaire werking, stijgt het water op in de muren - vandaar de naam opstijgend of optrekkend vocht. Het probleem komt vaak voor in oudere woningen, die nog gebouwd zijn zonder waterkerende laag. Ook een beschadiging aan een bestaande waterkering kan optrekkend vocht veroorzaken.
Vocht dat in de muren van het huis optrekt, kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners. De vochtschade uit zich ten eerste in vochtplekken op de muren; vaak in de vorm van afbladderende verf en beschadigd pleisterwerk. Ook houten vloeren of balken kunnen door het vocht worden aangetast. Het vochtgehalte vormt tevens een goede voedingsbron voor de groei van schimmels en ongedierte. De sporen die door schimmelvorming worden verspreid kunnen daarnaast ademhalingsproblemen of allergische reacties teweegbrengen.
Het is dan ook belangrijk opstijgend vocht snel te bestrijden. Om gegarandeerd van het probleem af te zijn, kun je een professionele vochtbestrijder inschakelen. Er zijn echter maatregelen die jij zelf kunt nemen, om opstijgend vocht aan te pakken.
Om opstijgend vocht effectief aan te pakken is het belangrijk dat de woning voorzien wordt van een werkende vochtkering. Het probleem wordt vaak aangepakt door de muren te injecteren óf te onderkappen.
Het onderkappen van de muren is een klus van grote omvang. Deze methode wordt dan ook veelal toegepast bij renovatiewerken. Wanneer het huis bewoond is, wordt er dan ook vaak gekozen voor de andere methode; muurinjectie. Hierbij wordt de woning voorzien van een chemische vochtkering. Een professional kan op vakkundige wijze de muren injecteren tegen optrekkend vocht. Heb je voldoende kennis van zaken én de juiste materialen? Dan kun je ervoor kiezen om zelf muren te injecteren. Om er zeker van te zijn dat je deze methode op de juiste manier toepast, is het verstandig een stappenplan aan te houden.Zouten uit het grondwater kunnen door opstijgend vocht in de muur terechtkomen. Deze muurzouten zijn hygroscopisch; ze trekken water aan. Salpeter is zo’n muurzout, dat vaak een witte aanslag op de muren achterlaat. Doordat het zout vocht aantrekt, wordt het vochtprobleem nog groter.
Nadat je de oorzaak van het vochtprobleem hebt aangepakt, kun je relatief eenvoudig zelf salpeter van muren verwijderen. Dit doe je door de muur te ontdoen van behang of verf en deze vervolgens te reinigen met een hardnekkige oplossing tegen salpeteruitslag.Wil jij zelf de muren injecteren tegen opstijgend grond- of lekvocht? Dan is het belangrijk om de volgende benodigdheden in huis te halen:
Om de muren te voorzien van een chemische vochtkering, kun je gebruik maken van verschillende middelen en methodes. Door een injectiepistool of vochtwerende staven te gebruiken, wordt het een stuk makkelijker zelf opstijgend vocht te bestrijden.
Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !
Ontvang GRATIS offertes