Doe het zelf: opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht is een vochtprobleem waar veel huishoudens last van hebben. Wanneer het probleem niet op tijd wordt aangepakt, kan de hoge luchtvochtigheid in huis voor flink wat schade zorgen. Het is dan ook belangrijk om te weten waaraan je opstijgend vocht kunt herkennen. Wanneer je dit vochtprobleem in huis hebt geconstateerd, kun je zelf effectieve maatregelen nemen.

Hoe opstijgend vocht herkennen?

De eerste symptomen van een vochtprobleem, zijn vaak zichtbaar in de vorm van vochtkringen of schimmelplekken. Wanneer de vochtschade zich voornamelijk aan de onderkant van de muren bevindt, is er vaak sprake van optrekkend vocht. Plinten die loslaten en pleisterwerk dat tot een hoogte van +/- 1 meter afbladdert zijn dan ook mogelijke gevolgen van dit vochtprobleem.

Oorzaak

Bij het ontbreken van een (functionerende) waterkering, kan grond- of lekwater rechtstreeks in contact komen met de muur van een woning. Door de capillaire werking, stijgt het water op in de muren - vandaar de naam opstijgend of optrekkend vocht. Het probleem komt vaak voor in oudere woningen, die nog gebouwd zijn zonder waterkerende laag. Ook een beschadiging aan een bestaande waterkering kan optrekkend vocht veroorzaken.

Gevolg

Vocht dat in de muren van het huis optrekt, kan nadelige gevolgen hebben voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners. De vochtschade uit zich ten eerste in vochtplekken op de muren; vaak in de vorm van afbladderende verf en beschadigd pleisterwerk. Ook houten vloeren of balken kunnen door het vocht worden aangetast. Het vochtgehalte vormt tevens een goede voedingsbron voor de groei van schimmels en ongedierte. De sporen die door schimmelvorming worden verspreid kunnen daarnaast ademhalingsproblemen of allergische reacties teweegbrengen.

Het is dan ook belangrijk opstijgend vocht snel te bestrijden. Om gegarandeerd van het probleem af te zijn, kun je een professionele vochtbestrijder inschakelen. Er zijn echter maatregelen die jij zelf kunt nemen, om opstijgend vocht aan te pakken.

Werkwijze zelf opstijgend vocht bestrijden

Om opstijgend vocht effectief aan te pakken is het belangrijk dat de woning voorzien wordt van een werkende vochtkering. Het probleem wordt vaak aangepakt door de muren te injecteren óf te onderkappen.

Het onderkappen van de muren is een klus van grote omvang. Deze methode wordt dan ook veelal toegepast bij renovatiewerken. Wanneer het huis bewoond is, wordt er dan ook vaak gekozen voor de andere methode; muurinjectie. Hierbij wordt de woning voorzien van een chemische vochtkering. Een professional kan op vakkundige wijze de muren injecteren tegen optrekkend vocht. Heb je voldoende kennis van zaken én de juiste materialen? Dan kun je ervoor kiezen om zelf muren te injecteren. Om er zeker van te zijn dat je deze methode op de juiste manier toepast, is het verstandig een stappenplan aan te houden.

Salpeter van de muur verwijderen

Zouten uit het grondwater kunnen door opstijgend vocht in de muur terechtkomen. Deze muurzouten zijn hygroscopisch; ze trekken water aan. Salpeter is zo’n muurzout, dat vaak een witte aanslag op de muren achterlaat. Doordat het zout vocht aantrekt, wordt het vochtprobleem nog groter.

Nadat je de oorzaak van het vochtprobleem hebt aangepakt, kun je relatief eenvoudig zelf salpeter van muren verwijderen. Dit doe je door de muur te ontdoen van behang of verf en deze vervolgens te reinigen met een hardnekkige oplossing tegen salpeteruitslag.

Benodigde materialen om zelf opstijgend vocht te behandelen

Wil jij zelf de muren injecteren tegen opstijgend grond- of lekvocht? Dan is het belangrijk om de volgende benodigdheden in huis te halen:

 • 1
  Afplaktape, afdekfolie en/of beschermende kleding: Wanneer je werkt met een vochtwerend product, is het belangrijk dat je contact met huid en ogen vermijdt. Daarnaast kun je met afplaktape en afdekfolie ook de kozijnen en vloer beschermen tegen beschadigingen ten gevolge van de (vaak) hardnekkige gel of vloeistof.
 • 2
  Dichtingsmiddel: Herstelmortel kan gebruikt worden voor het herstellen van scheuren of gaten in de muur voorafgaand aan de behandeling. Ook wordt mortel gebruikt om na afloop de boorgaten te dichten.
 • 3
  Boormachine: Voor het boren van de gaten in de muur, heb je de juiste boormachine nodig. Een steenboor is dan ook het meest geschikt voor deze klus.
 • 4
  Stofzuiger: De gaten kun je eenvoudig uitzuigen met een stofzuiger.
 • 5
  Injectiebuisjes: Afhankelijk van het product dat je gebruikt, worden er injectiebuisjes in de boorgaten geplaatst.
 • 6
  Vochtwerende gel of vloeistof: Er zijn veel verschillende merken en soorten vochtwerende producten. Welk product het best is voor jouw muur, is onder andere afhankelijk van het materiaal waaruit deze bestaat.
 • 7
  Trechter of injectiepistool: Ook de wijze van injecteren is afhankelijk van het soort product dat je gebruikt. De vloeibare Rubson Vochtwering door injectie, wordt met behulp van trechters in de muur gegoten. Dryzone, daarentegen, is een injectiegel, die met een kitpistool rechtstreek in de boorgaten kan worden gespoten.

Ook interessant

Om de muren te voorzien van een chemische vochtkering, kun je gebruik maken van verschillende middelen en methodes. Door een injectiepistool of vochtwerende staven te gebruiken, wordt het een stuk makkelijker zelf opstijgend vocht te bestrijden.

 • Dry Plan: Dry Plan is een bedrijf dat naast professionele vochtbestrijders, ook de benodigdheden levert voor de doe-het-zelver. Zo bieden ze de Dry Plan injectiegel aan; een effectief middel om opstijgend vocht tegen te gaan. Daarnaast kunnen de materialen voor het professioneel injecteren van de muren via Dry Plan gehuurd worden. Ook vind je op de website een stappenplan, waardoor het nog eenvoudiger wordt om zelfstandig de muren te injecteren.
 • Silcores: Ook het stappenplan van Silcores maakt het voor de amateur een stuk makkelijker om opstijgend vocht aan te pakken. In de webshop vind je producten die specifiek gericht zijn op de zelfstandige klusjesman. De Silcores RX80 Gel is eenvoudig te injecteren door gebruik te maken van het injectiepistool. Het gebruik van trechters wordt hierdoor overbodig.
 • DryrodDryrods zijn staven die in de boorgaten in de muur worden geplaatst. Ze bevatten actieve waterafstotende elementen die al snel worden opgenomen door de poriën van de muur. Optrekkend vocht heeft zo geen kans meer op in de muur te trekken. Bij deze methode komen geen injectiepistolen, trechters of buisjes aan te pas, waardoor het zelfstandig aanpakken van opstijgend vocht nog gemakkelijker wordt!

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes