Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Is het pleisterwerk van jouw woning beschadigd, of heb je last van schimmels op de muren? Dan heb je te maken met de symptomen van een vochtprobleem. Wanneer de vochtschade vooral zichtbaar is aan de onderkant van de muur, dan wordt het probleem vaak veroorzaakt door opstijgend vocht. Om dit te behandelen kun je je muren injecteren.

muren injecteren

Dit vochtprobleem kan naast schade aan een woning, ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Zelfs de constructie van het huis kan worden aangetast waardoor de woning in waarde kan dalen. Het is dan ook belangrijk opstijgend vocht op tijd aan te pakken en het probleem effectief te bestrijden.

Optrekkend vocht, zoals het probleem ook wel wordt genoemd, wordt veroorzaakt door gebrek aan een effectieve vocht- of waterkering. Meestal vinden we dit vochtprobleem dan ook terug bij oudere gebouwen.

Grondvocht kan op deze manier ‘makkelijk’ in de muren optrekken, met vochtschade als gevolg.Opstijgend vocht kan op verschillende manieren worden bestreden.

De goedkoopste en tevens meest gebruikte methode om het een halt toe te roepen, is het injecteren van de muren. Bij deze methode wordt de woning voorzien van een chemische waterkering.  

Hoe werkt het?

Wanneer vastgesteld is dat de vochtschade in huis veroorzaakt wordt door opstijgend vocht, kan de muur geïnjecteerd worden met een vochtwerend product.

Voorafgaand aan het injecteren wordt de muur voorzien van boorgaten. De gaten worden dicht bij de grond, over de lengte van de muur geboord. Er wordt vaak een afstand van 10 tot 12 cm tussen de gaten gehouden. De precieze afstand is afhankelijk van de soort muur en het vochtwerende product dat wordt gebruikt.

De boorgaten worden stofvrij gemaakt en voorzien van injectiebuisjes. Vervolgens worden de gaten geïnjecteerd met de vochtwerende gel of vloeistof. De poriën van de muur kunnen nu de vloeistof absorberen.

De vloeistof vormt de vochtwerende laag in de muur die opstijgend vocht tegenhoudt. De boorgaten worden afgedicht met mortel.

Het afwerken van de muren en het herstellen van de vochtschade gebeurt pas nadat de muur volledig is uitgedroogd. Dit kan een paar maanden, tot enkele jaren duren.

Binnen- of Buitenmuren injecteren?

Zowel de binnen- als buitenmuren kunnen geïnjecteerd worden tegen opstijgend vocht. Wanneer er zich een spouwmuur tussen de beide muren bevindt, is het verstandig ook de binnenmuur te injecteren. Hiervoor wordt dezelfde methode gebruikt als bij de buitenmuur.

De binnenmuur is echter vaak een stuk dikker, waardoor de boorgaten dieper moeten zijn om hetzelfde resultaat op te leveren.

Prijzen muren injecteren

De totale kosten voor het behandelen van de muren tegen opstijgend vocht, zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zowel de lengte en dikte van de muur als het type injectievloeistof hebben allemaal invloed op de kostprijs.

 • Voor het laten injecteren van je muren door een vakspecialist, betaal je gemiddeld €100,- per lopende meter.
 • Wanneer voorafgaand aan de behandeling beschadigingen aan de muur verholpen moeten worden, vallen de kosten uiteraard een stuk hoger uit. Voor herstelwerkzaamheden aan de muur én het injecteren van de muur betaal je gemiddeld €275,- per meter.
 • Wanneer je zelf de muren voorziet van een chemische waterkering, kun je rekenen op prijzen vanaf €60,-. Naast het vochtwerende middel, moet je - indien nodig - ook de benodigde materialen bekostigen. De gemiddelde prijs voor de ‘doe-het-zelver’ valt dan ook vaak slechts 20% goedkoper uit dan wanneer je een professional het werk laat doen.

Bereken zelf een inschattingsprijs om je muren te laten injecteren:

Prijs Calculator voor Muurinjectie

Muurlengte (in lopende meters):

Zelf doen

Laten doen door een professional

Eerst beschadigingen verhelpen

Zelf muren injecteren

Voor optimaal resultaat kun je in de meeste gevallen het injecteren van de muren beter aan een vakspecialist overlaten.

Het plaatsen van een chemische waterkering vergt naast precisie en vakkundigheid ook verstand van de verschillende steensoorten waarin de vloeistof wordt geïnjecteerd.

Heb je echter voldoende bouwtechnische kennis en twee rechterhanden? Dan kun je in principe ook proberen om zelf je muren te injecteren. Je kunt daarvoor het onderstaande stappenplan aanhouden.

Doe het zelf: Hoe ga je te werk?

Ondergrond voorbereiden

 • Voordat je aan het injecteren kunt beginnen, is het belangrijk dat beschadigingen aan de muur verholpen worden. Het vochtwerende product kan namelijk, na het injecteren, door scheuren in de muur naar buiten lopen. 
 • Je kunt een metaaldetector gebruiken om te controleren of er geen leidingen liggen op de plek waar je gaat boren.

Gaten boren

 • Geef duidelijk aan waar je precies gaat boren. Laat ongeveer 10 cm ruimte tussen de boorgaten; deze afstand is afhankelijk van het product dat je gebruikt.
 • Boor de gaten op de aangegeven plek, in een kleine hoek naar beneden. Zo kan de vloeistof/gel na het injecteren naar beneden lopen. 
 • Maak de gaten “stofvrij” door ze uit te zuigen met een stofzuiger.
 • Voorzie de gaten van injectiebuisjes.

Vochtwerend product injecteren

 • Plaats de trechters op de injectiebuisjes en giet hier een deel van het vochtwerend middel in.
 • Absorbeert de muur geen vocht meer? Dan kun je stoppen met het vullen van de injectiebuisjes (de muur is nu verzadigd).
 • Verwijder de pijpjes en dicht de boorgaten met mortel.

Materialen

 • Boormachine
 • Stofzuiger
 • Injectiebuisjes en trechters
 • Vochtwerende vloeistof/gel
 • Beschermende kleding
 • Afdektape/-folie
 • Mortel

Tips

 • Je kunt pas beginnen aan het herstellen van de vochtschade, wanneer de muur volledig is uitgedroogd. Gemiddeld duurt dit 6 maanden tot 2 jaar.
 • Wanneer je de dikte van de muur (in cm) deelt door 2, dan weet je hoeveel maanden het ‘ongeveer’ duurt voordat de muur is uitgedroogd. Volgens deze regel heeft een muur die 30 cm dik is dus 15 maanden nodig voordat hij volledig droog is.
 • Omdat je te maken hebt met een hardnekkig product, wordt aangeraden de ondergrond af te dekken met folie en beschermende kleding te dragen.
 • Wanneer je een spouwmuur tussen de binnen- en buitenmuur hebt, dan moet ook de binnenmuur geïnjecteerd worden. Hiervoor kun je het bovenstaande stappenplan herhalen. Vanwege de dikte van de gemiddelde binnenmuur is het belangrijk dat je de gaten wat dieper in de muur boort.

Het injecteren van muren is een methode die alleen optimale bescherming biedt wanneer deze perfect wordt uitgevoerd.

De wijze van injecteren is ook afhankelijk van het soort muur waarin geïnjecteerd wordt. Een vakspecialist kan een grondige diagnose doen van de staat van de muren en op een effectieve en professionele manier het probleem aanpakken.

Muren injecteren vs muren onderkappen

Het is niet altijd effectief een muur te injecteren tegen optrekkend vocht. Wanneer de muur beschadigd is en, bijvoorbeeld, flink wat scheuren heeft, blijft het vochtwerend product niet altijd in de muur zitten.

De chemische waterkering is alleen effectief, wanneer het product egaal door de muren wordt opgenomen. Ook kan het zijn dat na 10 tot 15 jaar de muur opnieuw geïnjecteerd moet worden.

Er wordt dan ook, naast het injecteren, vaak gekozen voor het onderkappen van de muren.  Bij het onderkappen wordt de woning voorzien van een (nieuwe) waterkering.

Het is de meest effectieve methode om het vochtprobleem te bestrijden; de woning is vaak levenslang beschermd tegen opstijgend vocht. De methode is echter kostelijk en behoorlijk arbeidsintensief.

Door de omvang van deze klus wordt hij dan ook vaak uitgevoerd tijdens renovaties.

Afhankelijk van de staat van de gevel, de steensoort en de muurconstructie van de woning, kan bepaald worden wat de beste methode is om opstijgend vocht te bestrijden. 


Veel gestelde vragen

Wat is muurinjectie?

Muurinjectie is een methode om opstijgend vocht in muren te behandelen. Door een waterafstotende vloeistof in de muur te injecteren, wordt voorkomen dat vocht verder omhoog trekt.

Hoe lang duurt het voordat muurinjectie effectief is?

Na de injectie kan het enkele weken tot maanden duren voordat de muur volledig droog is. Het exacte tijdsbestek hangt af van de dikte van de muur en de omgevingsomstandigheden.

Is muurinjectie geschikt voor alle soorten muren?

Muurinjectie kan worden toegepast op de meeste soorten muren, maar het is belangrijk dat een specialist de muur eerst inspecteert om de geschiktheid en de juiste aanpak te bepalen.

Wat kost muurinjectie ongeveer?

De kosten voor muurinjectie variëren afhankelijk van de lengte van de te behandelen muur en of je het zelf doet of laat doen door een professional. Prijzen starten rond de €60 per meter voor doe-het-zelvers, exclusief materiaalkosten.

Gebruik onze prijscalculator om een richtprijs te krijgen of ga naar de offerte vergelijker om vrijblijvend offertes te vergelijken.

 

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes