Is het pleisterwerk van jouw woning beschadigd, of heb je last van schimmels op de muren? Dan heb je te maken met de symptomen van een vochtprobleem. Wanneer de vochtschade vooral zichtbaar is aan de onderkant van de muur, dan wordt het probleem vaak veroorzaakt door opstijgend vocht. Om dit te behandelen kun je je muren injecteren.
Dit vochtprobleem kan naast schade aan een woning, ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Zelfs de constructie van het huis kan worden aangetast waardoor de woning in waarde kan dalen. Het is dan ook belangrijk opstijgend vocht op tijd aan te pakken en het probleem effectief te bestrijden.
Optrekkend vocht, zoals het probleem ook wel wordt genoemd, wordt veroorzaakt door gebrek aan een effectieve vocht- of waterkering. Meestal vinden we dit vochtprobleem dan ook terug bij oudere gebouwen. Grondvocht kan op deze manier ‘makkelijk’ in de muren optrekken, met vochtschade als gevolg.Opstijgend vocht kan op verschillende manieren worden bestreden. De goedkoopste en tevens meest gebruikte methode om het een halt toe te roepen, is het injecteren van de muren. Bij deze methode wordt de woning voorzien van een chemische waterkering.
Wanneer vastgesteld is dat de vochtschade in huis veroorzaakt wordt door opstijgend vocht, kan de muur geïnjecteerd worden met een vochtwerend product. Voorafgaand aan het injecteren wordt de muur voorzien van boorgaten. De gaten worden dicht bij de grond, over de lengte van de muur geboord. Er wordt vaak een afstand van 10 tot 12 cm tussen de gaten gehouden. De precieze afstand is afhankelijk van de soort muur en het vochtwerende product dat wordt gebruikt.
De boorgaten worden stofvrij gemaakt en voorzien van injectiebuisjes. Vervolgens worden de gaten geïnjecteerd met de vochtwerende gel of vloeistof. De poriën van de muur kunnen nu de vloeistof absorberen. De vloeistof vormt de vochtwerende laag in de muur die opstijgend vocht tegenhoudt. De boorgaten worden afgedicht met mortel. Het afwerken van de muren en het herstellen van de vochtschade gebeurt pas nadat de muur volledig is uitgedroogd. Dit kan een paar maanden, tot enkele jaren duren.
Zowel de binnen- als buitenmuren kunnen geïnjecteerd worden tegen opstijgend vocht. Wanneer er zich een spouwmuur tussen de beide muren bevindt, is het verstandig ook de binnenmuur te injecteren. Hiervoor wordt dezelfde methode gebruikt als bij de buitenmuur. De binnenmuur is echter vaak een stuk dikker, waardoor de boorgaten dieper moeten zijn om hetzelfde resultaat op te leveren.
De totale kosten voor het behandelen van de muren tegen opstijgend vocht, zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zowel de lengte en dikte van de muur als het type injectievloeistof hebben allemaal invloed op de kostprijs.
Voor optimaal resultaat kun je in de meeste gevallen het injecteren van de muren beter aan een vakspecialist overlaten. Het plaatsen van een chemische waterkering vergt naast precisie en vakkundigheid ook verstand van de verschillende steensoorten waarin de vloeistof wordt geïnjecteerd. Heb je echter voldoende bouwtechnische kennis en twee rechterhanden? Dan kun je in principe ook proberen om zelf je muren te injecteren. Je kunt daarvoor het onderstaande stappenplan aanhouden.
Het injecteren van muren is een methode die alleen optimale bescherming biedt wanneer deze perfect wordt uitgevoerd. De wijze van injecteren is ook afhankelijk van het soort muur waarin geïnjecteerd wordt. Een vakspecialist kan een grondige diagnose doen van de staat van de muren en op een effectieve en professionele manier het probleem aanpakken.
Het is niet altijd effectief een muur te injecteren tegen optrekkend vocht. Wanneer de muur beschadigd is en, bijvoorbeeld, flink wat scheuren heeft, blijft het vochtwerend product niet altijd in de muur zitten. De chemische waterkering is alleen effectief, wanneer het product egaal door de muren wordt opgenomen. Ook kan het zijn dat na 10 tot 15 jaar de muur opnieuw geïnjecteerd moet worden.
Er wordt dan ook, naast het injecteren, vaak gekozen voor het onderkappen van de muren. Bij het onderkappen wordt de woning voorzien van een (nieuwe) waterkering. Het is de meest effectieve methode om het vochtprobleem te bestrijden; de woning is vaak levenslang beschermd tegen opstijgend vocht. De methode is echter kostbaar en behoorlijk arbeidsintensief. Door de omvang van deze klus wordt hij dan ook vaak uitgevoerd tijdens renovaties. Afhankelijk van de staat van de gevel, de steensoort en de muurconstructie van de woning, kan bepaald worden wat de beste methode is om opstijgend vocht te bestrijden.
Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !
Ontvang GRATIS offertes