Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem dat vooral oude woningen treft. Wanneer er een (goede) waterkering ontbreekt, kan grond- en lekwater optrekken en zich naar de binnenmuren van een woning verplaatsen. Dit vochtprobleem veroorzaakt niet alleen materiële schade, maar kan ook van invloed zijn op de gezondheid. Gelukkig is het probleem effectief te bestrijden door muren te onderkappen.

Er zijn verschillende manieren waarop opstijgend vocht - ook wel optrekkend vocht genoemd - behandeld kan worden. Het onderkappen van muren is een van de meest complete methodes op dit probleem bij de oorzaak aan te pakken. Bij het onderkappen wordt de woning voorzien van een vochtwerende laag. Het is een drastische, maar effectieve manier om optrekkend vocht te bestrijden.

Hoe werkt het?

Normaal gesproken wordt bij de bouw van een huis een vochtwerende laag geplaatst in de buitenmuur. Deze laag, die geplaatst wordt op de vloerpas, zorgt ervoor dat grondwater niet kan optrekken tot de binnenmuren van het huis. Daarmee voorkomt het ook de gevolgen van opstijgend vocht. In oudere woningen kan deze laag echter ontbreken, met opstijgend vocht tot gevolg. Ook wanneer de waterkering niet goed is geplaatst, of beschadigd is, kan dit problemen opleveren.

Bij onderkapping worden de muren voorzien van een (nieuwe) waterkering. De buitenmuur wordt ingezaagd op een hoogte van 1 tot 3 cm. boven de vloerpas. In deze zaagsnede kan vervolgens een vochtwerende laag met mortel (een soort beton) worden geplaatst. Deze vochtwerende laag wordt ook wel een vochtscherm genoemd. Voor het vochtscherm kunnen verschillende materialen gebruikt worden, zoals metalen golfplaten of DPC-folie.

Om de stabiliteit van de woning te behouden, wordt slechts 1 meter per keer ingezaagd. Wanneer dit deel voorzien is van de waterkering, kan er aan de volgende meter begonnen worden.

Het onderkappen van muren is een arbeidsintensieve manier om een woning te beschermen tegen opstijgend vocht. Het is echter de meest effectieve methode om het vochtprobleem te bestrijden. De fysieke waterkering die geplaatst wordt zorgt er namelijk voor dat de woning levenslang beschermd blijft tegen opstijgend vocht.

Prijzen muren onderkappen

De kosten voor het onderkappen van muren zijn onder andere afhankelijk van de dikte en breedte van de muur. Gemiddeld betaal je tussen de €100,- en €150,- per lopende meter voor het plaatsen van een nieuwe - fysieke - waterkering.

In enkele gevallen heb je recht op een premie of subsidie, waardoor een deel van de kosten vergoed kunnen worden. De Vlaamse renovatiepremie is een premie gericht op renovatiewerkzaamheden, waaronder het onderkappen van muren. Voldoe je aan de voorwaarden van deze premie, dan kun je tot wel 30% van de totale kosten terugkrijgen. Lees hier meer over premies en subsidies voor België en Nederland.

Voor- en nadelen

Zoals eerder vermeld is het (laten) onderkappen van muren een intensieve en drastische methode om opstijgend vocht te bestrijden. Het plaatsen van een waterkering kost behoorlijk wat tijd en het is een van de meest prijzige methodes op het gebied van vochtbestrijding. Tevens kunnen door de werkzaamheden zowel de binnen- als buitenmuur beschadigingen oplopen. Het kan dus zijn dat muren opnieuw afgewerkt moeten worden, na het onderkappen.

Het plaatsen van de vochtwerende laag is echter een van de meest effectieve oplossingen tegen optrekkend vocht. Het onderkappen zorgt ervoor dat het vochtprobleem definitief verholpen is. Een waterkering, die goed geplaatst is, kan heel lang meegaan. Het wordt dan ook als de meest duurzame behandeling gezien voor het bestrijden van opstijgend vocht.

Zelf muren onderkappen

Het wordt aangeraden voor het onderkappen van muren een vakspecialist in te schakelen. Een klus van deze omvang wordt dan ook regelmatig uitgevoerd bij renovatiewerkzaamheden. Wanneer je de juiste materialen en voldoende vakkennis voorhanden hebt, is het echter mogelijk om zelf een waterkering te plaatsen. Bij het zelfstandig onderkappen van muren zijn de volgende stappen vereist:  

  • Vrijmaken van de vloerpas.
  • Horizontaal inzagen van de buitenmuur +/- 2 cm. boven de vloerpas. Zaag slechts 1 meter per keer in, om zo de stabiliteit van de woning te behouden.
  • Plaatsen van het vochtscherm met mortel (cement) op de plek van de zojuist gemaakte inkeping. Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor de vochtkering; DPC-folie (Damp Proof Course), roestvrijstalen golfplaten, vochtwerende hydraulische mortel of halfstijve vochtschermen.
  • Zorg ervoor dat de vochtschermen overlappen, om er zeker van te zijn dat het water niet meer omhoog kan trekken.
  • Wanneer de gleuf in de buitenmuur helemaal is opgevuld, kun je beginnen aan de volgende meter.

Muren onderkappen vs muren injecteren

Een vochtprobleem als opstijgend vocht wordt ook regelmatig aangepakt door de muren te injecteren. Bijvoorbeeld, wanneer de structuur van de woning het niet toelaat de muren te onderkappen. Het injecteren van muren is een stuk minder arbeidsintensief en kostbaar dan het onderkappen ervan. Bij het injecteren worden er gaten in de muur geboord, die vervolgens voorzien worden van een vochtwerende gel of vloeistof. Er wordt zo een kunstmatige waterkering gecreëerd, waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Wanneer de muur echter flink beschadigd is, biedt het injecteren ervan geen garantie dat het vochtprobleem daadwerkelijk verholpen wordt. Vochtwerende gel kan door scheuren in de muur weer naar buiten lopen en het vocht kan daardoor alsnog optrekken in de muren.Het onderkappen van de muren is dan ook de meest effectieve manier om het probleem aan te pakken. Waar muurinjectie in sommige gevallen na 10 tot 15 jaar herhaald moet worden, biedt het onderkappen de zekerheid dat het vochtprobleem levenslang verholpen is.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes