• You are here:
 • Home »

Salpeter verwijderen

Salpeter is een witte aanslag op de muren van een woning, die meestal ontstaat ten gevolge van een vochtprobleem. Deze aanslag zorgt er niet alleen voor dat de gevel van een huis er minder mooi uitziet, maar is mogelijk ook nog eens schadelijk voor zowel de binnen- als buitenmuren. Om de nadelige gevolgen van salpeter zoveel mogelijk te beperken, is het niet alleen noodzakelijk om het minerale zout van de muren te verwijderen. Voor effectief resultaat moet ook de onderliggende oorzaak aangepakt worden.

Oorzaken salpeter

Salpetervorming op de muren is vaak een gevolg van opstijgend vocht. Dit vochtprobleem wordt veelal veroorzaakt door het ontbreken van een functionerende waterkering. Grondvocht kan hierdoor eenvoudig optrekken in de muren van een woning. Dit grondvocht bevat niet alleen water, maar ook bacteriën en chemische elementen zoals ammoniak, kalk en zout. Wanneer het grondwater in aanraking komt met het metselwerk, vindt er een chemische reactie plaats. Bij deze reactie - waarbij nitraatbacteriën en ammoniak reageren met kaliumcarbonaat - ontstaat er kaliumnitraat; beter bekend als salpeter.

Salpeter herkennen

De witte aanslag of waas, waaraan salpeter te herkennen is, is vaak zichtbaar aan de onderkant van de muren of gevel van een woning. Ook op vochtige muren in slecht geventileerde ruimtes kan dit hygroscopische zout zichtbaar zijn. Kelders, bijvoorbeeld, zijn ruimtes die gevoelig zijn voor vochtproblemen. Zoutuitslag op de muren komt hier dan ook regelmatig voor. Tevens kunnen schimmelvorming en een hoge luchtvochtigheid duiden op een aanwezig vochtprobleem.

Gevolgen salpeter

Salpeter in een hygroscopisch zout, wat betekent dat het vocht aantrekt. Het grote nadeel van salpetervorming is dan ook, dat het in veel gevallen het vochtprobleem verergert. Het zout in de muur onttrekt waterdamp aan de ruimte, waardoor de muur alleen maar vochtiger wordt; een vicieuze cirkel dus. In combinatie met optrekkend vocht, kan salpeter de constructie van een woning aantasten en de muren in huis flink beschadigen. Naast afbladderend pleisterwerk en een poreuze muur, kunnen de hoge luchtvochtigheid en bijkomende schimmelvorming ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor een optimaal leefklimaat is het dan ook belangrijk zowel de witte aanslag als de schimmel te verwijderen.

Salpeter verwijderen

Omdat salpeter vocht aantrekt, houdt het vochtprobleem zichzelf in stand. Om dit tegen te gaan is het belangrijk de witte aanslag van de muren te verwijderen. Ook moet de oorzaak van de zogeheten uitbloeiingen worden aangepakt, zodat zoutuitslag in de toekomst kan worden voorkomen.

Er zijn genoeg middelen verkrijgbaar waarmee je eenvoudig zelf salpeter van muren kunt verwijderen. Om te zorgen dat de zoutuitslag geheel verwijderd wordt én nieuwe salpetervorming wordt tegengegaan, kun je het volgende stappenplan aanhouden.

1. Voorbereiding

 • 1
  Voordat je de muur kunt behandelen met een anti-salpetermiddel, moet eerst het behang of de verf van de muur worden verwijderd.
 • 2
  De zichtbare witte muuraanslag kun je vervolgens van de muur afborstelen.
 • 3
  De muur kan nu gereinigd worden met een azijn- of zoutzuuroplossing. Gebruik hierbij voor elk deel zoutzuur of azijn 10 delen water. Zorg voor voldoende bescherming en ventilatie; zowel salpeterzuur als de vrijkomende dampen kunnen schadelijk zijn.
 • 4
  Na de behandeling met de zure oplossing, is het belangrijk de muur goed na te spoelen met water. Laat de muren vervolgens enkele weken drogen, alvorens je ze behandelt met het salpeter-werende middel.

2. Anti-salpetermiddel

 • 1
  Nu de muur is voorbehandeld kun je het anti-salpetermiddel op de gewenste oppervlakken aanbrengen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar, die niet alleen salpeter bestrijden, maar ook uitvloeiing voorkomen. Het wordt aangeraden de vloeistof aan te brengen met behulp van een vachtroller.
 • 2
  Het product wordt vaak in twee lagen op de muur aangebracht. Zorg dat er tussen het aanbrengen van de eerste en tweede laag voldoende tijd zit, zodat de muur kan drogen. Deze droogtijden staan vaak aangegeven op het specifieke product dat je gebruikt. Ook hier is het belangrijk om zowel jezelf als de ondergrond te beschermen tegen de agressieve chemicaliën waarmee je werkt. Zorg voor beschermende kleding en laat de ramen open voor voldoende natuurlijke ventilatie.
 • 3
  Als er tijdens de behandeling zich nieuwe salpeter op de muren vormt, kun je eenvoudig het stappenplan herhalen. Ook kan het nuttig zijn om naast salpeter meteen schimmel van de muren te verwijderen.

Onderliggende oorzaak aanpakken

Om salpetervorming effectief aan te pakken is het verwijderen van de witte aanslag en het behandelen van de muren niet voldoende. Voor het voorkomen van de vochtschade is het essentieel dat het onderliggende vochtprobleem wordt bestreden. Omdat salpeter voornamelijk veroorzaakt wordt door optrekkend grondvocht, is het belangrijk dat de woning wordt voorzien van een werkende vochtkering. Opstijgend vocht kan aangepakt worden door middel van muurinjectie of het onderkappen van de muren. Ook kan goede ventilatie helpen bij het voorkomen van salpetervorming op muren.

 • Muurinjectie: Bij het injecteren van de muren wordt een woning voorzien van een chemische waterkering. Een vochtwerende vloeistof of gel wordt in gaten in de muur gespoten, waardoor zich een vochtwerende laag vormt. Grondvocht kan niet langer optrekken in de muren en ook de witte uitslag wordt hierdoor voorkomen. Lees hier meer over muren injecteren.
 • Onderkapping: Bij het onderkappen van de muren wordt er een waterafstotend materiaal geplaatst in een inkeping onderaan de muur. Onderkapping is een arbeidsintensieve methode, maar geeft in de meeste gevallen wel een levenslange garantie tegen opstijgend vocht. Door het vochtscherm komt grondvocht niet langer in aanraking met het metselwerk. Hierdoor blijft ook de chemische reactie uit, die uiteindelijk leidt tot salpetervorming. Lees hier meer over muren onderkappen.
 • Ventilatie: Voldoende natuurlijke of mechanische ventilatie, zorgt ervoor dat er een gezond leefklimaat in een woning wordt gecreëerd. Het is een goede methode om woonvocht tegen te gaan en zorgt er ook voor dat muren sneller uit kunnen drogen.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes