Salpeter is een witte aanslag op de muren van een woning, die meestal ontstaat ten gevolge van een vochtprobleem. Deze aanslag zorgt er niet alleen voor dat de gevel van een huis er minder mooi uitziet, maar is mogelijk ook nog eens schadelijk voor zowel de binnen- als buitenmuren. Om de nadelige gevolgen van salpeter zoveel mogelijk te beperken, is het niet alleen noodzakelijk om het minerale zout van de muren te verwijderen. Voor effectief resultaat moet ook de onderliggende oorzaak aangepakt worden.
Salpetervorming op de muren is vaak een gevolg van opstijgend vocht. Dit vochtprobleem wordt veelal veroorzaakt door het ontbreken van een functionerende waterkering. Grondvocht kan hierdoor eenvoudig optrekken in de muren van een woning. Dit grondvocht bevat niet alleen water, maar ook bacteriën en chemische elementen zoals ammoniak, kalk en zout. Wanneer het grondwater in aanraking komt met het metselwerk, vindt er een chemische reactie plaats. Bij deze reactie - waarbij nitraatbacteriën en ammoniak reageren met kaliumcarbonaat - ontstaat er kaliumnitraat; beter bekend als salpeter.
De witte aanslag of waas, waaraan salpeter te herkennen is, is vaak zichtbaar aan de onderkant van de muren of gevel van een woning. Ook op vochtige muren in slecht geventileerde ruimtes kan dit hygroscopische zout zichtbaar zijn. Kelders, bijvoorbeeld, zijn ruimtes die gevoelig zijn voor vochtproblemen. Zoutuitslag op de muren komt hier dan ook regelmatig voor. Tevens kunnen schimmelvorming en een hoge luchtvochtigheid duiden op een aanwezig vochtprobleem.
Salpeter in een hygroscopisch zout, wat betekent dat het vocht aantrekt. Het grote nadeel van salpetervorming is dan ook, dat het in veel gevallen het vochtprobleem verergert. Het zout in de muur onttrekt waterdamp aan de ruimte, waardoor de muur alleen maar vochtiger wordt; een vicieuze cirkel dus. In combinatie met optrekkend vocht, kan salpeter de constructie van een woning aantasten en de muren in huis flink beschadigen. Naast afbladderend pleisterwerk en een poreuze muur, kunnen de hoge luchtvochtigheid en bijkomende schimmelvorming ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor een optimaal leefklimaat is het dan ook belangrijk zowel de witte aanslag als de schimmel te verwijderen.
Omdat salpeter vocht aantrekt, houdt het vochtprobleem zichzelf in stand. Om dit tegen te gaan is het belangrijk de witte aanslag van de muren te verwijderen. Ook moet de oorzaak van de zogeheten uitbloeiingen worden aangepakt, zodat zoutuitslag in de toekomst kan worden voorkomen.
Er zijn genoeg middelen verkrijgbaar waarmee je eenvoudig zelf salpeter van muren kunt verwijderen. Om te zorgen dat de zoutuitslag geheel verwijderd wordt én nieuwe salpetervorming wordt tegengegaan, kun je het volgende stappenplan aanhouden.
Om salpetervorming effectief aan te pakken is het verwijderen van de witte aanslag en het behandelen van de muren niet voldoende. Voor het voorkomen van de vochtschade is het essentieel dat het onderliggende vochtprobleem wordt bestreden. Omdat salpeter voornamelijk veroorzaakt wordt door optrekkend grondvocht, is het belangrijk dat de woning wordt voorzien van een werkende vochtkering. Opstijgend vocht kan aangepakt worden door middel van muurinjectie of het onderkappen van de muren. Ook kan goede ventilatie helpen bij het voorkomen van salpetervorming op muren.
Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !
Ontvang GRATIS offertes