• You are here:
  • Home »

Schimmel in huis

Schimmels in huis ontstaan vaak als gevolg van een vochtprobleem. Ze kunnen op verschillende plekken groeien en zowel de muren als plafonds aantasten. Een schimmelprobleem veroorzaakt echter meer dan alleen materiële schade. Ook voor je gezondheid kan de blootstelling aan schimmel nadelige gevolgen hebben. Vooral mensen met luchtwegproblemen kunnen hinder ondervinden door de sporen die in huis aanwezig zijn. Een vochtprobleem dat niet wordt aangepakt, kan in enkele gevallen zelfs leiden tot een chronische verkoudheid of verzwakt immuunsysteem. Het is dus uiterst belangrijk dat je schimmel op muren en andere plaatsen zo snel mogelijk efficiënt aanpakt. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van huiszwam, dan kan dit zich erg snel verspreiden.

Oorzaken van schimmel in huis

In elke woning bevinden zich wel schimmelsporen. Deze (onzichtbare) sporen kunnen geen kwaad. Wanneer er een vochtprobleem in huis ontstaat, kunnen deze sporen zich echter ontwikkelen tot een schimmel. Schimmels hebben namelijk een vochtige omgeving nodig om te groeien. Voor de bestrijding van deze micro-organismen is het dan ook noodzaak om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken.

1. Schimmel door condensatievocht

Een van de vochtproblemen die schimmel veroorzaakt, is condensatievocht. Dit probleem ontstaat vaak door een gebrek aan ventilatie. We vinden condensatievocht dan ook vaak terug in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Waterdamp die tijdens het douchen ontstaat vormt, wanneer het afkoelt, neerslag op ramen en wanden. Wanneer dit vocht niet kan ‘ontsnappen’ en er geen verse lucht wordt toegevoegd, dan kan er een vochtprobleem ontstaan. Het vocht kan in de muren of het plafond trekken, waardoor het de ideale leefomgeving wordt voor de ontwikkeling van schimmels. Condensatievocht blijft echter niet beperkt tot de badkamer en keuken. Ook andere ruimtes waarin een goede ventilatie ontbreekt, zijn vatbaar voor schimmelgroei. In je slaap, bijvoorbeeld, kun je wel een halve liter vocht verliezen en zelfs ademhalen vergroot de luchtvochtigheid in huis. Schimmels ten gevolge van condensatievocht kunnen zich dan ook op verschillende plekken in huis manifesteren.

2. Schimmel door doorslaand vocht

Een poreuze of beschadigde buitenmuur, kan zomaar de oorzaak zijn van schimmel in huis. Wanneer neerslag door de gevel wordt geabsorbeerd en het water zich uiteindelijk naar de binnenmuren verplaatst, spreken we van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem komt veelal voor bij oudere woningen waarbij een spouw ontbreekt, of de gevel beschadigd is. De beschadigingen aan de muur zorgen ervoor dat regenwater wordt geabsorbeerd. De binnenmuren kunnen flink vochtig worden, met vochtplekken en schimmels als gevolg. Doorslaand vocht heeft altijd een externe oorzaak. Schimmels op de binnenmuren van een woning, kunnen dus het gevolg zijn van een probleem dat te maken heeft met de buitenmuren van het huis. Het is dus belangrijk dat de (externe) oorzaak bestreden wordt, alvorens de schimmel wordt aangepakt.

3. Schimmel door opstijgend vocht

Zwarte puntjes of vlekken op de onderkant van de muren, zijn vaak schimmels die veroorzaakt zijn door optrekkend vocht. Dit is grondvocht dat door het gebrek aan een (functionerende) waterkering, door het metselwerk kan worden geabsorbeerd. Het vocht kan zich uiteindelijk naar de binnenmuren van een woning verplaatsen, waar het kan leiden tot vochtplekken, schimmels en andere vormen van vochtschade. Bij optrekkend vocht is de schade vaak zichtbaar aan de onderkant van de muren. De muren zijn hier het vochtigst, door het grond- of lekvocht dat omhoog is getrokken. Ook schimmels die door dit vochtprobleem veroorzaakt worden, vind je dan ook vaak aan de onderkant van de muren.

4. Schimmel door lekkage

Een lekkage in huis kan schade aanrichten aan zowel het plafond als de muren. Een lek kan op verschillende plekken ontstaan en ook de schimmels beperken zich niet tot een specifieke plaats. Een kapotte dakgoot, defecte rioolbuis en zelfs een lekkende schoorsteen kunnen allemaal de oorzaak zijn van een lekkage. Ook een ontbrekende kitrand in de badkamer kan voldoende zijn om waterschade aan het plafond aan te richten. Wanneer een lekkage pas laat wordt opgemerkt, is er vaak al veel vocht in de muren getrokken. Vaak zijn schimmelvlekken en vochtkringen dan ook zichtbaar, nog voor het lek is ontdekt.

Schimmel in huis bestrijden: oplossingen

Een vochtige ondergrond en een temperatuur tussen de 15 en 35 graden Celsius, vormen de ideale broedplaats voor schimmels. Vaak zijn schimmelplekken, naast vochtkringen, dan ook een (eerste) indicatie, dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Door de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, wordt ook de groei van de schimmels geremd.

1. Bestrijden condensatievocht

Dé manier om condensatievocht te bestrijden, is door te zorgen voor de aan- en afvoer van lucht. Bij (natuurlijke) ventilatie wordt verse lucht toegevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Waterdamp krijgt zo geen kans om in de muren, het plafond of de meubels te trekken. Dit voorkomt dan ook schimmelvorming. Vooral in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid is ventilatie belangrijk.

Het regelmatig openzetten van je ramen en deuren is de eenvoudigste manier van ventileren. Tegenwoordig zijn huizen echter vaak goed geïsoleerd, waardoor het openlaten van ramen niet meer voldoende is voor een optimale ventilatie. Het (laten) installeren van een ventilatiesysteem is dan ook een effectieve oplossing voor de bestrijding van condensatievocht. Hierdoor wordt de lucht automatisch ververst, waardoor condensatievocht - en schimmelgroei - wordt voorkomen.

2. Bestrijden doorslaand vocht

Er zijn verschillende methodes waarmee de externe oorzaak van doorslaand vocht kan worden aangepakt. Omdat dit probleem vaak wordt veroorzaakt door een gebrek aan de gevel, is het belangrijk dat de buitenmuur wordt aangepakt. Water kan zo niet meer de woning binnendringen en ook de binnenmuren blijven vrij van schimmel.

Gevel impregneren

Het impregneren van de gevel zorgt ervoor dat deze geen neerslag meer kan absorberen. Er wordt een waterafstotende vloeistof op de gevel aangebracht. Dit hydrofobe middel trekt vervolgens in de poriën van de (poreuze) gevel, waardoor vocht niet meer de muur kan binnendringen.

Nieuwe gevelbekleding

Soms is een gevel zodanig beschadigd, dat nieuwe gevelbekleding de juist oplossing is tegen (terugkerende) vochtproblemen. Vooral wanneer je regelmatig last hebt van regendoorslag en/of schimmelvorming op zowel binnen- als buitenmuren, is het verstandig je gevel te voorzien van nieuwe bekleding. Het is een kostbare, maar effectieve methode in de bestrijding van doorslaand vocht. Tevens kan het ook je energierekening ten goede komen, wanneer je de gevel meteen opnieuw laat isoleren.

3. Bestrijden opstijgend vocht

Optrekkend vocht wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebrek aan een (functionerende) waterkering. Door de muren te voorzien van een nieuwe chemische of fysieke waterkering, wordt grondvocht niet langer geabsorbeerd door het metselwerk. Wanneer het vocht geen kans meer krijgt om in de muren te trekken, zal ook de schimmelvorming snel afnemen.

Muren injecteren

Het injecteren van de muren is een methode die vaak wordt gebruikt om opstijgend vocht te voorkomen of bestrijden. Er worden gaten in de muur geboord, waar een vochtwerende vloeistof of gel in wordt gespoten. Het product zet zich uit in de muur en vormt zo een chemische waterkering. Zowel de binnen- als buitenmuur kunnen geïnjecteerd worden tegen dit vochtprobleem. Grondwater kan zo niet langer optrekken in de muren van een woning. Ook de schimmels ten gevolge van dit vochtprobleem zullen door het injecteren voorkomen worden.

Muren onderkappen

De meest kostbare en arbeidsintensieve methode op dit vochtprobleem aan te pakken is het onderkappen van de muren. Hierbij wordt de woning voorzien van een nieuwe waterkering, door de muur - als het ware - op te tillen. De muur wordt ingezaagd en voorzien van een vochtscherm; dat dient als fysieke waterkering. Het mag dan een drastische manier van vochtbescherming zijn, het onderkappen van muren is wel de meest effectieve methode voor het aanpakken van opstijgend vocht. Na de onderkapping is een woning vaak levenslang beschermd tegen dit vochtprobleem. Ook de nadelige gevolgen, zoals schimmelvorming en vochtplekken, blijven uit.

4. Bestrijden lekkage

Het opsporen van het waterlek is de belangrijkste stap bij het aanpakken van schimmelgroei ten gevolge van een lekkage. De plek waar zich de schimmelplekken bevinden, hoeft namelijk niet altijd de bron van het lek te zijn.

Bij lekdetectie wordt er met professioneel apparatuur gezocht naar de oorzaak van de lekkage. Omdat de bron van het lek vaak niet met het oog zichtbaar is, zijn er verschillende methodes waarmee verborgen lekkages kunnen worden opgespoord. Er kan een vochtmeting worden uitgevoerd, of het lek kan worden achterhaald met behulp van een infraroodcamera. Lekdetectie is dan ook vaak specialistenwerk.

Wanneer de bron van de lekkage achterhaald is, kan het lek worden gedicht. De grootte van deze klus is afhankelijk van de plek en de omvang van de lekkage.Als de lekkage is verholpen kan de vochtschade worden hersteld. Wanneer de muren (of het plafond) volledig zijn uitgedroogd kunnen ook de schimmelvlekken verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Waar komen schimmels in huis voor?

Wat is het verschil tussen witte schimmel en salpeteruitslag?

Zijn schimmels ongezond?

Kan ik schimmels zelf verwijderen?

Hoe kan ik schimmels zelf verwijderen?

Hoe herken ik schimmel in huis?

Is schimmel in huis gevaarlijk bij zwangerschap?

Is er een verschil in de bestrijding van schimmel tussen muren en plafond?

Welke verzekering dekt schimmel in huis?

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes