Schimmel in de badkamer

De badkamer is een van de vochtigste ruimtes in huis. Het is dan ook niet gek, dat veel vochtproblemen juist in deze ruimte voorkomen. Gebrek aan ventilatie en een hoge luchtvochtigheid, zorgen al snel voor condensatievocht. De waterdamp trekt in de muren en voegen, met vochtschade tot gevolg.

In veel badkamers bevinden zich dan ook schimmels. Zij ontwikkelen zich het beste in een vochtige omgeving en bij een warmere temperatuur. Naast materiële schade, kan schimmel ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende middelen waarmee schimmel in deze ruimte kan worden verwijderd. Belangrijker is echter, dat ook de oorzaak van het hoge vochtgehalte wordt aangepakt.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Wanneer je doucht wordt de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte flink hoger. Wordt de gebruikte lucht niet afgevoerd, dan kan er een vochtprobleem ontstaan dat condensatievocht wordt genoemd. Wanneer de lucht afkoelt, verandert waterdamp in druppels water, die zich naar muren, tegels en ramen verplaatsen. Vochtige muren en plafonds vormen de ideale ondergrond voor schimmels. De aanwezige schimmelsporen, kunnen zich in deze omgeving ontwikkelen tot schimmels, die op hun beurt zowel de badkamer als jouw gezondheid kunnen aantasten.

Waar kan schimmel in de badkamer voorkomen?

Een schimmel kan zich op verschillende plekken in de badkamer bevinden. We zien de schimmel vaak terug in de hoeken en op kitranden. Doordat ruwe muren en plafonds vaak gemakkelijk vocht opnemen, vormen ook zij een goede broedplaats voor schimmels. Ook op badkamermeubelen, zoals het bad of de wasbak, kan schimmelvorming plaatsvinden.

Schimmel in de badkamer bestrijden

Schimmelvorming is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid. De beste manier om dit vochtprobleem aan te pakken, is door de ruimte te voorzien van verse lucht. Ventilatie is bij uitstek de methode om de oorzaak van schimmel in badkamers te bestrijden.

1. Natuurlijke ventilatie

Door ramen en deuren open te zetten, kan je de luchtvochtigheid in huis verlagen. Bij deze ventilatiemethode wordt de aan- en afvoer van lucht op natuurlijke wijze geregeld. Ook ingebouwde ventilatieroosters kunnen bijdragen aan een natuurlijke luchtcirculatie. In een badkamer is deze vorm van ventilatie echter niet altijd effectief genoeg om condensatievocht te voorkomen. Ook ben je bij natuurlijke ventilatie afhankelijk van het weer. Deze goedkope en milieuvriendelijke methode, blijkt vaak niet voldoende om een optimaal leefklimaat te creëren in vochtige ruimtes.

2. Mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie

Mechanische ventilatie is een snellere en effectievere methode om de lucht in de badkamer te verversen. Afzuigers zorgen ervoor dat vervuilde lucht op mechanische wijze wordt afgevoerd, terwijl de aanvoer van verse lucht alsnog op natuurlijke wijze plaatsvindt. Vooral in vochtige ruimtes is het motorisch afvoeren van vochtige lucht een effectieve manier om vochtproblemen tegen te gaan. In badkamers wordt veelal gebruik gemaakt van badkamerventilatoren om gebruikte lucht naar buiten te verplaatsen. Dit houdt de ruimte relatief droog, waardoor schimmel geen kans krijgt om te groeien.

3. Balansventilatie

Wanneer zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht op een mechanische manier plaatsvindt, spreken we van balansventilatie. Het is een centraal ventilatiesysteem waardoor de optimale luchtvochtigheid in heel het huis wordt behouden. Ook de badkamer heeft profijt van dit ventilatiesysteem. In de vochtige ruimtes in huis wordt de vervuilde lucht met een afzuiging effectief afgevoerd, terwijl de lucht in de hele woning op motorische wijze wordt ververst.

Schimmel in de badkamer verwijderen

Naast het voorkomen of bestrijden van de oorzaak van het vochtprobleem, is het belangrijk de schimmel zelf geheel te verwijderen. Er zijn verschillende middelen waarmee je schimmel in de badkamer kunt bestrijden. De juiste behandelmethode is vaak afhankelijk van de plek waar de schimmel zich bevindt.

1. Schimmel verwijderen van kitranden

De behandeling van de kitranden en -voegen met bleekwater, is een goede methode om schimmel te verwijderen. Ook biedt deze methode een preventieve oplossing tegen de vorming van nieuwe schimmel.Naast de verdunde chloor oplossing (25 ml bleek per liter water), kun je ook (puur) chloor gebruiken om hardnekkige schimmel te verwijderen. De oplossing wordt veelal aangebracht met een plantenspuit. Lukt het niet om de vlekken van de kitrand te verwijderen? Dan kan het nodig zijn de kitlaag te vervangen.

2. Schimmel van het plafond verwijderen

Er zijn verschillende middelen om schimmels van het plafond of de muren te verwijderen. Naast de bovengenoemde bleekoplossing, zijn er ook minder agressieve oplossingen waarmee schimmelvorming een halt kan worden toegeroepen. Zo kun je kiezen voor een soda of azijn oplossing. Lukt het echter niet de schimmelvlekken hiermee te verwijderen, kan je alsnog voor een chemisch middel, zoals chloor of ammoniak, kiezen.

3. Antischimmelmiddelen

Een professioneel middel tegen schimmel bevat de werkzame bestanddelen om schimmelplekken effectief te bestrijden. Zo zijn er oplossingen specifiek gericht op het aanpakken van schimmel in de badkamer. Het zijn vaak hardnekkige middelen, die naast het bestrijden van schimmel er ook voor zorgen dat hij minder snel terugkomt.

Zelf schimmel in de badkamer verwijderen

Heb je zwarte vlekken of stippen ontdekt in de badkamer? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Het is relatief eenvoudig zelfstandig schimmels in de badkamer te verwijderen. Voor het verwijderen van schimmel op muren, plafonds of tegelvoegen, kun je een van de onderstaande stappenplannen aanhouden.

Voorbereiding zelf schimmel verwijderen

Bij het verwijderen van schimmel is het van belang om voor de nodige bescherming te zorgen. De schimmelsporen die bij de bestrijding vrijkomen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt dan ook aangeraden zowel een mondkapje als handschoenen te dragen, alvorens je de schimmel gaat verwijderen.

Afhankelijk van de ernst van de schimmel en de plek waar deze zich bevindt, zijn er verschillende middelen die je kunt gebruiken om de schimmel zelf te verwijderen. Zo kun je kiezen voor een milieuvriendelijke soda oplossing om een milde schimmel te bestrijden. Een professioneel antischimmelmiddel of chlooroplossing is een goed bestrijdingsmiddel voor hardnekkige schimmelvlekken.

Schimmel op muur en plafond verwijderen

Voordat je schimmel van de muren of het plafond van de badkamer gaat verwijderen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ruimte zo droog mogelijk is.

Stappenplan muur/plafond:

 • 1
  Vul een plantenspuit met het bestrijdingsmiddel.
 • 2
  Spray de oplossing op de plekken op de muur en het plafond waar zich de schimmel bevindt
 • 3
  Ook rond de zwarte vlekken kunnen zich actieve schimmels bevinden. Het wordt dan ook aangeraden tevens de plekken rondom de zichtbare schimmel te behandelen
 • 4
  Laat het middel 10 minuten inwerken
 • 5
  Spoel de muren/het plafond af met een natte spons
 • 6
  Is een dag later de schimmel nog niet geheel verdwenen? Dan kun je de behandeling herhalen

Schimmel op voegen en tegels verwijderen

Schimmels nestelen zich graag in de hoeken en voegen van de badkamer. De voegen van de badkamertegels zijn een van de lastigste plekken om schimmel te verwijderen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Naast voldoende ventilatie, kan je schimmelvorming voorkomen door na het douchen de tegels goed droog te maken.

Stappenplan voegen/tegels:

 • 1
  Vul een plantenspuit met het bestrijdingsmiddel.
 • 2
  Spray de oplossing op de voegen waar zich de schimmel bevindt. Zorg ervoor dat je nooit boven ooghoogte spuit, omdat het middel dan in je ogen terecht kan komen.
 • 3
  Laat de oplossing 10 minuten inwerken. Wanneer je een professioneel antischimmelmiddel gebruikt, is het belangrijk de inwerktijd aan te houden die door het product wordt aangeraden.
 • 4
  Maak vervolgens de voegen schoon met een vochtige spons of tandenborstel of spoel de tegels af met wat water.
 • 5
  Wanneer de schimmel nog niet verwijderd is kan de behandeling herhaald worden. Ook kun je ervoor kiezen een agressiever middel te gebruiken om hardnekkige schimmel te verwijderen.

Tip!

Het is belangrijk om schimmels nooit droog te verwijderen. Bij het bestrijden van schimmel kunnen namelijk schadelijke schimmelsporen vrijkomen. Wanneer je de schimmel droog behandelt, veroorzaakt dit een verspreiding van deze gevaarlijke sporen.

Veelgestelde vragen

Is schimmel in de badkamer gevaarlijk?

Kan ik schimmel in de badkamer bestrijden met chloor?

Kan ik schimmel in de badkamer bestrijden met bleekwater?

Kan ik schimmel in de badkamer ook ecologisch bestrijden?

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes