Schimmel op muren

Hangt er een muffe geur in huis of zitten er zwarte vlekken op de muur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmelvorming in huis. Dit is een veel voorkomend probleem dat voornamelijk veroorzaakt wordt door een te hoge luchtvochtigheid. Schimmels gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving.Omdat (muur)schimmels schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, is het belangrijk dat ze snel verwijderd worden. Voordat je echter de schimmel op muren bestrijdt, is het noodzakelijk het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Zo kan een beschadigde gevel zomaar de oorzaak zijn van schimmel op de binnenmuren van een woning.

Is het vochtproblemen bestreden? Dan kan je beginnen met het verwijderen van de schimmel.

Zelf schimmel op muren verwijderen

Schimmel op de muren is relatief eenvoudig te verwijderen, mits het een klein oppervlak betreft. Het is dan ook belangrijk het probleem snel aan te pakken, zodat de gezondheidsrisico’s beperkt blijven. Vanwege de verspreiding van schimmelsporen wordt aangeraden bij de werkzaamheden de nodige bescherming te dragen. Een mondkapje en handschoenen zorgen ervoor dat je niet direct in aanraking komt met de sporen. Tevens is het belangrijk tijdens de behandeling goed te ventileren. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk schimmelsporen de woning verlaten.

1. Schimmel op muur verwijderen

Schimmel kan verwijderd worden door de muur te behandelen met een bestrijdingsmiddel. De keuze voor welk middel je hiervoor het ‘beste’ kunt gebruiken, is afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlekken én je persoonlijke voorkeur. Zo kun je kiezen voor een natuurlijk middel voor milde schimmelplekken of voor een effectief, maar minder onschuldig middel voor de hardnekkige schimmelvlekken. Na het besprenkelen van de schimmelvlekken met de oplossing naar keuze, kan de schimmel met een borstel verwijderd worden. Wanneer de schimmel na één behandeling niet geheel verdwenen is, kan dezelfde methode herhaald worden.

Natuurlijke middelen:

 • Azijn: Witte azijn kan maar liefst 80% van de aanwezige schimmelsporen doden. Het is dan ook een goed en natuurvriendelijk middel voor het verwijderen van (milde) schimmel op muren. Je kunt azijn zowel verdund als onverdund op de vlekken aanbrengen (afhankelijk van de ernst van de schimmel). Na een paar uur kan met een doekje of borstel de schimmel verwijderd worden.
 • Baking soda (zuiveringszout): Een oplossing van soda in water, is misschien wel de meest effectieve - natuurlijke - methode om schimmel van de muren te verwijderen. De oplossing kan met een plantenspuit op de vlekken worden gespoten. Vervolgens kan met een borstel de vloeistof in de vlek worden ‘gescrubd’, waarna je de schimmel met een doekje kan verwijderen.

Verdere natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden voor het verwijderen van schimmels, zijn bijvoorbeeld tea-tree olie of citrus extract.

Chemische middelen:

 • Bleekwater: Een oplossing van chloor en water, is misschien wel het meest effectieve bestrijdingsmiddel tegen hardnekkige schimmel. Na het besprenkelen van de schimmel met de chlooroplossing, moet je de muur goed laten uitdrogen. De behandeling kan herhaald worden wanneer de schimmelplekken nog niet geheel verdwenen zijn. Omdat de chlooroplossing minder onschuldig is dan de natuurlijke varianten, kan het de verf of het behang aantasten.
 • Ammonia: Een giftig, maar tevens zeer effectief middel om schimmel te verwijderen, is ammonia. Bij het gebruik van ammonia is goede ventilatie dan ook heel belangrijk. De oplossing kan op dezelfde manier gebruikt worden voor de verwijdering van schimmels als bleekwater. Beide middelen mogen echter nooit door elkaar gebruikt worden, er kan dan namelijk een giftig gas ontstaan.
 • (Professionele) Schimmelreiniger: Er zijn verschillende ‘kant-en-klare’ schoonmaakmiddelen tegen schimmel. Deze reinigingsmiddelen bevatten de werkzame bestanddelen om schimmelplekken te verwijderen. Tevens zijn er antischimmelmiddelen die, naast het doden van de schimmel, ook (nieuwe) schimmelvorming tegengaan.

2. Beschimmelde muur overschilderen

Voordat je begint aan het opnieuw behangen of verven van de muur is het belangrijk dat:

 1. Het onderliggende vochtprobleem is aangepakt
 2. De schimmel geheel is verwijderd


Wanneer dit het geval is, kan begonnen worden aan het herstel van de muur. Deze herstelwerkzaamheden verlopen vaak via een aantal fases. Wil jij zelfstandig de schade herstellen? Dan is het verstandig het onderstaande stappenplan aan te houden:

 • Voordat de schade hersteld wordt, moet je zorgen voor een schone en droge ondergrond. 
 • Verwijder al het loszittende pleister. Je kunt hier bijvoorbeeld een verfkrabber voor gebruiken.
 • Reinig vervolgens de plek waar zich de vochtschade (in dit geval: de schimmel) bevond. Je kunt ervoor kiezen de plek te behandelen met voorstrijk. Dit is een onderlaag die zorgt voor een betere hechting en kleurbehoud. Het is verstandig om een ondergrond die water snel absorbeert met voorstrijk te behandelen. Dit kun je aanbrengen met een kwast en/of verfroller.
 • Zitten er gaten of scheuren in de muur? Dan kun je deze vullen met gips, mortel of een kant-en-klaar vulmiddel. Hierna moet het pleister wederom volledig uitdrogen.
 • Schuur de muur vervolgens helemaal glad, zodat je een egale ondergrond krijgt.
 • Je kunt nu de muur opnieuw behangen of verven. Wil je er zeker van zijn dat de schimmel niet meer terugkomt? Dan kun je kiezen voor een schimmelbestendige muurverf.

Schimmel op muur voorkomen

Schimmel op de muur kun je voorkomen door vochtproblemen op tijd aan te pakken. Toch zijn deze problemen niet altijd te voorkomen. Ook externe oorzaken, zoals een beschadigde gevel, kunnen namelijk schimmel in huis veroorzaken.

Enkele andere oorzaken van schimmelvorming zijn:

Wil je de schimmel definitief bestrijden, dan is het belangrijk de oorzaak van de vochtige muren te achterhalen. Daarnaast zorgt een goede ventilatie voor de toevoer van verse lucht, waardoor schimmels minder kans krijgen om te groeien. Ook een luchtontvochtiger kan helpen de vochtigheid in huis terug te brengen naar een gezond niveau. Wanneer het vochtprobleem is aangepakt en de eventuele schimmels zijn verwijderd, heeft de luchtontvochtiger tevens een preventieve werking. Het kan voorkomen dat de (pas) geverfde muur niet opnieuw aangetast wordt door schimmel. Het apparaat is zowel te kopen als te huren en kan in elke ruimte een gezond leefklimaat bevorderen.

Veelgestelde vragen

Is schimmel op de muur schadelijk voor de gezondheid?

Kan schimmel op de muur in de badkamer en slaapkamer op dezelfde manier bestreden worden?

Welke verschillende schimmelreinigers zijn er?

Wat is zwarte schimmel op de muur?

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes