• You are here:
  • Home »

Vochtproblemen: Oplossingen en prijzen

In elk huis is wel vocht aanwezig. Wanneer de vochtigheidsgraad in een woning echter langdurig te hoog is, is er sprake van een vochtprobleem. Een hoge luchtvochtigheid kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk de vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken, anders kan het nadelige gevolgen hebben voor zowel de woning als je gezondheid.

Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen uiten zich op verschillende plekken in een woning. Vochtschade kan zich bevinden op muren, plafonds, in badkamers en zelfs op meubels. Voordat de schade wordt hersteld, is het belangrijk te kijken naar de oorzaak van het probleem.

We maken onderscheid tussen 5 veel voorkomende vochtproblemen. Door de juiste diagnose te stellen, kan het probleem op effectieve wijze worden bestreden.

1. Opstijgend vocht

Een vochtprobleem dat zich voornamelijk kenmerkt door vochtschade aan de onderkant van de muren, wordt opstijgend vocht genoemd. Het is een veel voorkomend probleem, vooral bij oudere woningen die niet voorzien zijn van een vochtkering. Grond- of lekwater kan zo eenvoudig door de muren worden opgenomen, met vochtschade tot gevolg. Het probleem staat ook bekend als ‘optrekkend vocht’ vanwege de capillaire werking waarmee water in de muur omhoog wordt getrokken.

Oplossing: Muren injecteren

Om het vochtprobleem te bestrijden is het belangrijk dat de muren voorzien worden van een functionerende waterkering. Door de muren te injecteren met een vochtwerend product, ontstaat er een chemische waterkering. Dit zorgt ervoor dat het water niet langer in de muren kan opstijgen. Zowel binnen- als buitenmuren kunnen geïnjecteerd worden tegen optrekkend vocht. Het is mogelijk zelfstandig de muren te injecteren. Omdat het een specialistische klus betreft wordt echter vaak aangeraden een professional het werk te laten doen.

Oplossing: Muren onderkappen

Onderkapping is de meest complete methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Het is daarentegen een stuk kostbaarder en arbeidsintensiever dan het injecteren van de muren. Vaak wordt deze methode dan ook uitgevoerd bij renovatiewerkzaamheden. Bij het onderkappen wordt een nieuwe fysieke vochtkering geplaatst in de muren van de woning. De muren worden ingezaagd en voorzien van een zogeheten ‘vochtscherm’. Het mag dan een drastische methode zijn, de geplaatste vochtkering zorgt voor een levenslange bescherming tegen opstijgend vocht.

2. Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht is een probleem dat veel voorkomt bij oudere woningen. Een poreuze gevelbekleding zorgt ervoor dat neerslag eenvoudig de muren kan infiltreren. Doorslaand vocht staat daarom ook wel bekend als regendoorslag. Ook het ontbreken van een spouw kan leiden tot regendoorslag. Het vochtprobleem heeft altijd een externe oorzaak en uit zich in vochtplekken en schimmelvorming op zowel binnen- als buitenmuren. Ook het isolatiemateriaal kan door het vocht worden aangetast, met hoge energierekeningen tot gevolg.

Om verdere schade te voorkomen kan doorslaand vocht op de volgende manieren worden aangepakt:

Oplossing: Muren impregneren

Impregnatie is een techniek die wordt toegepast om muren vochtwerend te maken door de gevel te impregneren. De muren worden voorzien van een waterafstotende laag, die door de poriën van de muur wordt opgenomen. Neerslag kan zo niet langer de poreuze muur indringen. De hydrofobe laag werkt tevens brandwerend en zorgt ervoor dat de gevel minder snel vuil wordt.

Oplossing: Nieuwe gevel

Heb je regelmatig last van doorslaand vocht, omdat je gevel in slechte staat verkeert? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende materialen, zoals: hout, kunststof of crepi. Tevens kan de gevel opnieuw worden geïsoleerd, wat ook de energierekening ten goede zal komen.

3. Condensatievocht

In vochtige ruimtes komt regelmatig condensatievocht voor. Wanneer waterdamp afkoelt, trekken de druppels water al snel in de muren, het plafond of de meubels. De vochtschade is dan ook vaak zichtbaar in badkamers of keukens. Ook in slaapkamers komt dit probleem regelmatig voor; tijdens onze slaap verliezen we namelijk flink wat vocht. Wanneer je schimmelplekken of vochtkringen ontdekt, is het dan ook tijd om snel actie te ondernemen. Gelukkig is condensatievocht een probleem dat relatief eenvoudig te bestrijden is.

Oplossing: Ventilatie

Het belang van ventilatie wordt nogal eens onderschat. Voor een gezond leefklimaat is het echter belangrijk dat er regelmatig verse lucht wordt aangevoerd. Tevens moet de waterdamp worden afgevoerd, om een optimale luchtvochtigheid in huis te creëren. Het openzetten van ramen en deuren is een eenvoudige natuurlijke manier van ventileren. In goed geïsoleerde woningen wordt vaak gekozen om de aan- en/of afvoer van lucht mechanisch te laten verlopen. Zo blijven ook ruimtes zoals de badkamer en keuken beschermd tegen de gevolgen van condensatievocht.

4. Lekken

Een lekkage kan in iedere woning voorkomen. Het is een vochtprobleem dat vaak moeilijk te achterhalen is. De vochtschade bevindt zich namelijk niet altijd op de plek waar ook de lekkage zit. Zowel een defecte rioolbuis, waterleiding als cv-buis kunnen de oorzaak zijn van een lekkage. Zelfs een lekke dakgoot of schoorsteen kan leiden tot vochtschade in een woning. Het probleem kan veel schade aanrichten, vooral wanneer het lek pas laat ontdekt wordt.

Oplossing: Lekdetectie en oplossing op maat

Een lekkage uit zich vooral in vochtkringen en schimmelplekken. Om verdere schade te voorkomen is het belangrijk dat het lek opgespoord wordt. Dit kan het best gedaan worden door een lekdetectie uit te laten voeren. Een professioneel bedrijf beschikt over de apparatuur om op efficiënte wijze het lek op te sporen. Zij kunnen ook advies geven over de vervolgbehandeling. De juiste methode van lekdichting is afhankelijk van de bron van de lekkage en de grootte van het lek.   

5. Bouwvocht

In verschillende bouwmaterialen, zoals beton, is water aanwezig. Ook tijdens de constructie van een woning komt het huis regelmatig in aanraking met neerslag. Het vocht dat na de constructie van een huis nog in de wanden, vloeren en het plafond aanwezig is, noemen we bouwvocht. Blijft het bouwvocht langdurig in de woning aanwezig, bijvoorbeeld door gebrek aan ventilatie, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het kan wel een jaar duren voordat een woning volledig droog is.

Oplossing: Bouwdroger

Een bouwdroger is een apparaat dat relatief snel het bouwvocht uit een woning kan verwijderen. Het wordt dan ook vaak ingezet om de luchtvochtigheid in een woning of gebouw naar een gezond niveau te brengen. De vochtige lucht wordt met behulp van een ventilator aangezogen. Het water wordt in een bak opgevangen en het apparaat geeft de droge lucht weer af aan de ruimte. Naast ventilatie of het geleidelijk opwarmen van een woning, biedt een bouwdroger een goed alternatief om een woning droog te maken.

Mogelijke gevolgen

De verschillende vochtproblemen kunnen zowel schade aanrichten aan de woning als aan de gezondheid van de bewoners.

  • Materiële schade: Vochtkringen op de muren zijn vaak een eerste signaal dat je te maken hebt met een vochtprobleem. Wanneer de verf afbladdert en het behang loslaat, is dit een teken van een te hoog vochtgehalte in een woning. Ook schimmelvorming is veel voorkomend symptoom van een vochtprobleem. Schimmel kan zich onder andere bevinden op de muren, het plafond en in badkamers. Ook hout kan door schimmels worden aangetast, met houtrot tot gevolg. Naast de schade binnenin de woning, kan vocht ook het isolatiemateriaal aantasten. Verliest deze laag zijn isolerende werking, dan heeft dit ook gevolgen voor de energierekening.
  • Gezondheid: Een warme temperatuur en een hoge luchtvochtigheid vormen de ideale leefomgeving voor schimmels. De zwarte schimmel is een schimmel die we veel op muren en plafonds terugzien wanneer er sprake is van een vochtprobleem. De sporen van deze schimmel zijn schadelijk voor de gezondheid. Bij inademing kan het dan ook allergische reacties veroorzaken. Langdurige blootstelling kan tevens leiden tot infecties en ademhalingsproblemen. Zowel kleine kinderen als ouderen zijn extra gevoelig voor de nadelige effecten van deze schimmel in huis.

Waarom zo snel mogelijk bestrijden?

Een vochtprobleem dat niet op tijd wordt aangepakt kan flinke materiële schade veroorzaken. Worden het beton en de draagbalken aangetast? Dan kan zelfs de stabiliteit van de woning in gevaar zijn. Het huis kan dan ook in waarde dalen, wanneer een vochtprobleem niet tijdig wordt bestreden. Naast de materiële schade, zorgen ongedierte en schimmel voor gezondheidsproblemen. Langdurige blootstelling aan de zwarte schimmel, kan leiden tot luchtwegklachten en infecties.

Vochtproblemen zelf bestrijden

Het wordt niet altijd aangeraden een vochtprobleem zelfstandig aan te pakken. Het zijn vaak specialistische problemen, die het beste bestreden kunnen worden door een professional. Wil je echter zelf muren injecteren of de gevel impregneren? Dan is het verstandig een daarvoor bestemd stappenplan aan te houden.

Er zijn echter enkele simpele stappen die jij kunt ondernemen, om de hoge luchtvochtigheid in huis tegen te gaan. Tevens vormen deze maatregelen een preventieve oplossing tegen condensatievocht.

  • Ventilatie: Zorg voor een constante aan- en afvoer van lucht. Veel woningen zijn tegenwoordig zodanig geïsoleerd, dat mechanische ventilatie noodzakelijk is. Voor een goede luchtcirculatie is het belangrijk de ventilatie altijd aan te laten staan.
  • Door de was buiten te laten drogen zorg je voor minder vocht in huis.
  • Zet tijdens het koken de afzuiging aan of laat de ramen open. Bij het koken komt er namelijk veel vocht vrij waardoor het vochtgehalte in de ruimte stijgt.
  • Alternate Arrow Right
    Luchtontvochtiger: Een draagbare ontvochtiger kan het vocht verwijderen uit verschillende ruimtes in huis. Het apparaat trekt de vervuilde lucht aan en vangt de waterdamp op in een hiervoor bestemd reservoir. Vervolgens wordt de afgekoelde, gezuiverde lucht weer afgegeven aan de ruimte.
  • Alternate Arrow Right
    Badkamer drogen na het douchen: De badkamer is een van de vochtigste ruimtes in huis. Goede ventilatie is dan ook noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast is het slim om na het douchen de tegels en douchecabine meteen droog te maken. Dit helpt schimmel en kalkaanslag tegen te gaan.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes