Bouwvocht: Oorzaken, oplossingen en prijzen

Voordat jij je nieuwe woning wil betrekken of inrichten, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht uit het gebouw is verwijderd. Na de constructie of verbouwing van een huis, is er namelijk vaak nog veel water in de ruimtes aanwezig. Dit bouwvocht moet eerst verwijderd worden, alvorens het huis wordt ingericht, geverfd of behangen. Wordt dit vocht niet afgevoerd, dan kan dit leiden tot schimmels, ongedierte en zelfs schade aan de fundering van de woning. Gelukkig zijn er eenvoudige methodes, waarop jij je woning volledig uit kunt drogen.

Oorzaak bouwvocht

Bij het bouwen of verbouwen van een huis wordt veel water gebruikt. Niet alleen beton en gips worden aangemaakt met water, ook voor stuc- en vloerwerk is een hoop vocht nodig. Naast het vocht dat zich in de bouwmaterialen bevindt, komt een woning tijdens de constructie vaak in aanraking met neerslag. Nadat het bouwproject is afgerond, bevindt veel van dit water zich nog steeds in de muren, het plafond en de vloer van het gebouw. Bij een gemiddeld nieuwbouwhuis is er na de constructie dan ook nog 4.000 liter vocht aanwezig. Dit vocht moet tijdig worden afgevoerd, om problemen te voorkomen. Worden bouwmaterialen niet voldoende uitgedroogd, dan kunnen ze hun stevigheid verliezen. Ook kan dit vochtprobleem leiden tot schimmelvorming, ongedierte en schade aan verschillende materialen.

Bouwvocht behandelen

Voordat je de muren van de woning gaat behangen of een nieuwe vloer gaat leggen, is het belangrijk dat het bouwvocht is verwijderd. Is er nog veel vocht aanwezig, dan kan verf afbladderen en een pas geplaatste vloer kromtrekken.

Bouwvocht kan op een natuurlijke manier worden aangepakt. Door het huis langzaamaan op te warmen, wordt het aanwezige vocht verdampt. Het is belangrijk dat het verwarmen op een geleidelijke manier gebeurt, anders kunnen er scheuren in de bouwconstructie ontstaan. Goede ventilatie zorgt er daarnaast voor dat de lucht ververst wordt. Voor een optimale luchtvochtigheid, is het belangrijk ramen en deuren open te zetten. Dit komt ook de luchtcirculatie ten goede, waardoor het drogen van de woning wordt versneld.Het natuurlijk uitdrogen van een woning kan echter 1 jaar tot 18 maanden duren. Om het proces sneller te laten verlopen, wordt dan ook vaak een bouwdroger ingezet.

Bouwdroger

Een bouwdroger is een draagbare luchtontvochtiger die het droogproces kan versnellen. De machine wordt ook wel condensdroger genoemd en worden ook ingezet voor het drogen van gebouwen na waterschade.

Het apparaat wordt in een ruimte geplaatst, waar het de vochtige lucht met behulp van een ventilator aantrekt. De lucht wordt in het apparaat afgekoeld en in een hiervoor bestemd reservoir opgevangen. Vervolgens geeft de bouwdroger droge lucht weer af aan de ruimte. Deze methode voor het verwijderen van bouwvocht is uiterst effectief, mits deze op de juiste manier wordt toegepast. Het overhaast drogen van een woning, kan scheuren in het bouwmateriaal veroorzaken. Een bouwdroger kan de droogtijd van een hele woning echter terugbrengen naar enkele maanden.

Veelgestelde vragen

Hoe warm moet het zijn om een bouwdroger te gebruiken?

Wanneer is een woning droog genoeg?  

Kan ik bouwvocht voorkomen?  

Hoe lang duurt het tot complete droging?  

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes