Vocht na isoleren spouwmuur

De spouw van een woning bevindt zich tussen de binnen- en buitenmuur. In de meeste woningen die na 1930 gebouwd zijn, is zo’n spouwmuur te vinden. Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden wordt deze ruimte vaak geïsoleerd. Hierdoor blijft de warmte in een woning behouden. Toch kan spouwmuurisolatie ook nadelige gevolgen hebben. Het vocht in een goed geïsoleerd huis wordt namelijk moeilijker naar buiten afgevoerd, met vochtproblemen tot gevolg.

Oorzaak

Voor een gezond leefklimaat in een woning is ventilatie belangrijk. De aanwezigheid van een spouw zorgt vaak voor een natuurlijke verversing van de lucht in huis. Wanneer de spouw geïsoleerd wordt, kan de waterdamp niet langer via deze weg de ruimte verlaten. Bij gebrek aan ventilatie, kan het dan ook vochtproblemen in de woning veroorzaken. Een hoge luchtvochtigheid kan schimmelvorming, vochtschade en gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Ook kan spouwisolatie zorgen dat er juist bestaande vochtproblemen aan het licht komen.

Vochtproblemen door opstijgend vocht

Een vochtprobleem dat na het isoleren van de spouw zichtbaar kan worden, is optrekkend vocht. Door een gebrekkige vochtkering kan het metselwerk van een woning direct in contact komen met grond- of lekwater. De capillaire werking van water, zorgt er vervolgens voor dat het vocht zich naar de muren in huis kan verplaatsen, met vochtschade tot gevolg. Bij opstijgend vocht bevindt deze schade zich voornamelijk onderaan de muren. Naast vochtplekken en afbladderende verf, kan een vochtige muur ook leiden tot schimmelvorming.

Door het isoleren van de spouw vermindert de ventilatie. Het kan dus zijn dat het optrekkende grond- of lekwater voorheen door de spouw naar buiten werd afgevoerd. In dit geval wordt dit vochtprobleem dan ook pas zichtbaar, nadat de spouwmuur geïsoleerd is.

Vochtproblemen door condensatie

Bij een woning die goed geïsoleerd is, is het verversen van de lucht in huis belangrijk voor het creëren van een gezond leefklimaat. Zowel bij het douchen als koken, komt er veel waterdamp vrij. Zelfs tijdens het slapen verliest een mens behoorlijk wat vocht.Door spouwmuurisolatie kan het vocht niet langer via de spouw aan- en afgevoerd worden. Na het plaatsen van de isolatie, is het dan ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Bij onvoldoende verversing van de lucht, ontstaat er al snel een vochtprobleem dat condensatievocht wordt genoemd. Waterdamp die de woning niet verlaat, kan problemen in huis veroorzaken. De hoge luchtvochtigheid zorgt voor een ongezond leefklimaat, met schimmelvorming en vochtschade tot gevolg. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat een huis voldoende kan ‘ademen’, vooral nadat spouwmuurisolatie is geïnstalleerd.

Oplossingen

Er zijn een aantal methodes om het vocht in huis te bestrijden. Wat de beste manier is, is afhankelijk van het vochtprobleem dat zich na de spouwisolatie aandient.

Als de vochtschade in de woning zichtbaar is aan de onderkant van de wand, dan kan er sprake zijn van een gebrekkige vochtkering. Om dit opstijgend vochtprobleem te verhelpen, wordt veelal gekozen voor het injecteren of het onderkappen van de muren. Ook de buitenmuur kan vochtschade ondervinden als gevolg van spouwmuurisolatie. In dit geval kan het helpen de muren preventief te impregneren.

  • Muren injecteren: De eenvoudigste methode om het vochtprobleem aan te pakken, is muurinjectie. Deze methode wordt bij aanwezigheid van een spouw, zowel op binnen- als buitenmuren toegepast. Na het boren van gaten in muur, wordt de muur voorzien van een vochtwerend product. Dit product voorziet de muren van een chemische vochtkering. Het grondwater kan nu niet langer in de muren optrekken. Lees meer over muren injecteren.
  • Muren onderkappen: Het onderkappen van de muren wordt vaak toegepast bij renovatiewerkzaamheden. Het is dan ook een arbeidsintensieve methode om optrekkend vocht te bestrijden. De muren van het huis worden hierbij 'opgetild' en voorzien van een vochtscherm. Dit vochtscherm dient als fysieke waterkering. Het is een uiterst effectieve oplossing tegen dit vochtprobleem. Lees meer over muren onderkappen.
  • Gevel behandelen: Ook de gevel kan problemen ondervinden na het plaatsen van spouwmuurisolatie. Door gebrek aan ventilatie, kan het vocht in de buitenmuur minder snel verdampen. Hierdoor kan het metselwerk beschadigd raken. Om dit vochtprobleem tegen te gaan kunnen de muren (preventief) geïmpregneerd worden met een waterafstotende vloeistof. Daarnaast wordt spouwmuurisolatie steeds vaker uitgevoerd met materiaal dat een dampdoorlatende functie heeft. Een van de meest populaire isolatiematerialen zijn EPS-parels. Lees meer over buitenmuur waterdicht maken.

Spouwmuur isoleren met EPS-parels

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het isolatiemateriaal is echter beter bekend onder de naam piepschuim of tempex. De parels zijn een uitstekend materiaal voor het isoleren van de spouw, vanwege de vochtregulerende eigenschappen. Naast een hoge isolatiewaarde, zorgt dit materiaal er tevens voor dat vocht zich niet in de spouw kan ophopen. Daarnaast zijn EPS-parels een milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal. De parels of korrels bestaan namelijk voor 98% uit lucht. Ze behouden jarenlang hun isolatiewaarde en kunnen bij vervanging simpelweg gerecycleerd worden.

Werkwijze isolatie met EPS-parels

Voordat de spouwmuur geïsoleerd kan worden, wordt de gevel geïnspecteerd. Wanneer er sprake is van vochtschade aan de gevel, moet dit probleem eerst verholpen worden. Vervolgens worden er een heel aantal gaten in de muur geboord. Bij de gemiddelde buitenmuur kan het aantal gaten oplopen tot 200. Via de gaten worden de EPS-parels met lijm in de spouw gespoten. Dit gebeurt met behulp van een compressor of in sommige gevallen zelfs met een hiervoor bestemde parelblaasmachine. Wanneer de hele spouw gevuld is met de de isolerende korrels, worden de gaten gedicht met mortel. De spouwmuur is nu volledig geïsoleerd, zonder dat het vocht zich in deze ruimte op kan hopen. Ook op de energiekosten en de temperatuur in huis, heeft spouwmuurisolatie een positief effect.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes