Vochtige badkamer

Badkamers zijn een van de vochtigste ruimtes in het huis. Door de waterdamp die vrijkomt tijdens het douchen, is de luchtvochtigheid in deze kamer vaak te hoog. Naast een muffe lucht, kunnen ook schimmelvorming en vochtplekken een gevolg zijn van een vochtige badkamer. Voor een optimaal leefklimaat is het belangrijk deze problemen bij de bron aan te pakken.

Vochtige badkamer herkennen

Bij een gezond leefklimaat ligt de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Als je last hebt van vochtproblemen in de badkamer, is dit vaak een teken dat het vochtgehalte aan de hoge kant is. Dit leidt niet alleen tot vochtschade, maar ook tot mogelijke gezondheidsproblemen. Je kan de vochtigheidsgraad van een ruimte met behulp van een hygrometer bepalen. Er zijn echter ook andere symptomen waaraan je vochtproblemen in de badkamer kunt herkennen, zoals:

  • Een muffe geur in de ruimte
  • Corrosie van de radiator en/of leidingen
  • Schimmelvorming op plafonds, muren en kitranden
  • check
    Afbladderende verf en/of afbrokkelend stucwerk
  • check
    Terugkerend condens op de ramen

Oorzaak

Voordat je begint aan het herstellen van de vochtschade, zoals het verwijderen van de schimmel, is het belangrijk de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken.

1. Te weinig verluchting

De meeste vochtproblemen in de badkamer worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Vooral in deze veelal vochtige ruimtes is het belangrijk te zorgen voor een constante verversing van de lucht. Tijdens het douchen of het in bad gaan, komt er veel waterdamp vrij. Als deze waterdamp niet naar buiten wordt afgevoerd, zal de damp zich afzetten tegen koudere oppervlakken. Het plafond en de muren van een badkamer kunnen dan door het condensvocht worden aangetast. Ook tegels en kitranden kunnen problemen ondervinden door de hoge luchtvochtigheid. Op die manier krijg je schimmel in de badkamer en zal ook de lucht in de badkamer muf gaan ruiken.

2. Onvoldoende verwarming

Koudere muren, ramen of plafonds, trekken sneller condensatievocht aan dan warmere oppervlakken. Dit komt doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht. Wanneer je de badkamer onvoldoende verwarmt, zal de waterdamp dan ook sneller in materialen trekken waarvan de temperatuur een stuk lager ligt. Het condensvocht kan vervolgens schimmelvorming en vochtplekken veroorzaken. Vooral in de winter kan een vochtige badkamer problemen veroorzaken, wanneer de ruimte niet voldoende verwarmd wordt.

3. Vochtabsorberende materialen

Wanneer de muren en tegels in een badkamer veel vocht absorberen, kunnen er al snel problemen ontstaan. Het is dan ook belangrijk om in deze ruimte zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen die waterafstotend of vochtwerend zijn. Keramische tegels, bijvoorbeeld, zijn eenvoudig droog te maken en waterdicht. Grotere tegels houden daarnaast meer water tegen, doordat er minder voegwerk aan te pas komt. Bakstenen muren, houten meubels of een onbehandeld plafond, zijn niet altijd bestand tegen de hoge luchtvochtigheid. Wanneer het vocht in deze materialen trekt, zal de badkamer snel muf gaan ruiken en kan er zwarte schimmel ontstaan.

Oplossing

Wanneer je vochtkringen en schimmelplekken effectief wil verwijderen, is het belangrijk eerst de oorzaak hiervan aan te pakken. Als je de vochtschade herstelt, maar vervolgens de luchtvochtigheid niet omlaag brengt, is het risico groot dat de problemen terugkomen. Om het vochtprobleem bij de bron aan te pakken, kun je verschillende maatregelen nemen.

1. Verluchting

Natuurlijke ventilatie is de eenvoudigste manier om te zorgen voor een constante verversing van de lucht in de badkamer. Wanneer je een douche of bad hebt genomen, is het verstandig de deuren en ramen enkele uren open te laten. De waterdamp kan dan afgevoerd worden naar buiten en de luchtvochtigheid in de ruimte zal dalen. Hoewel deze milieuvriendelijke manier van verluchting condensatievocht zal verminderen, is deze methode niet altijd effectief. Om zeker te zijn van een optimale luchtvochtigheid in de badkamer, kan het installeren van een ventilatiesysteem uitkomst bieden.

2. Automatische verluchting

Met mechanische ventilatie in de badkamer, wordt vaak de afzuiging bedoeld. De afzuiger in deze ruimte, zorgt ervoor dat vochtige lucht op automatische wijze naar buiten wordt afgevoerd. Er zijn badkamerventilatoren die automatisch lucht afzuigen wanneer het licht wordt aangezet. Ook zijn er tegenwoordig ‘slimme’ systemen, die zelfs de mate van ventilatie aanpassen aan de hoeveelheid vocht die er in de lucht aanwezig is. Hoewel bij afzuiging de vochtige lucht mechanisch wordt afgevoerd, vindt de toevoer van verse lucht nog altijd op natuurlijke wijze plaats.

3. Luchtontvochtigers

Om de relatieve luchtvochtigheid naar een gezond niveau te brengen, kan het helpen gebruik te maken van een ontvochtiger. Deze draagbare apparaten onttrekken het vocht uit de ruimte en vangen dit op in een hiervoor bestemd reservoir. Vervolgens wordt er droge lucht afgegeven aan de ruimte, waardoor het condensatievocht in de badkamer terug zal lopen.

4. Vochtige materialen verwijderen

Het is belangrijk om de door vocht aangetaste plekken op het plafond, vloer of de muren te verwijderen. De zwarte schimmel, een veelvoorkomend gevolg van vochtproblemen in de badkamer, kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel plekken op muren als schimmel op kitranden, kunnen met verschillende middelen verwijderd worden. Ook een professional kan je helpen bij het effectief verwijderen van vocht in de badkamer. Daarnaast is het verstandig om de materialen die eenvoudig vocht absorberen te verwijderen of behandelen. Door hout of bakstenen te behandelen met een waterafstotend product, voorkom je dat vocht eenvoudig in de muren of meubels trekt.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes