Vochtige binnenmuren behandelen

Wanneer de binnenmuren van een woning vochtig zijn, kan dit vervelende gevolgen hebben. Naast schimmelplekken en vochtkringen, zorgt een hoge luchtvochtigheid ook voor een ongezond leefklimaat in huis. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot vochtige binnenmuren. Om het vocht effectief te bestrijden, is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken.

Oorzaken

Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak van vochtige muren te achterhalen. Schimmelvorming, afbladderende verf en loslatend behang zijn allemaal symptomen die bij verschillende vochtproblemen voor kunnen komen. Soms kan de plek waar zich de vochtschade bevindt, duidelijkheid geven over de oorzaak. We maken onderscheid tussen 5 verschillende oorzaken van vocht in de binnenmuren.

1. Grondvocht

Vochtschade die zich voornamelijk aan de onderzijde van de binnenmuren bevindt, wordt veelal veroorzaakt door opstijgend grondvocht. Dit vochtprobleem is vaak het gevolg van het ontbreken van een vochtkering. Opstijgend of optrekkend vocht komt daarom vooral voor in oudere woningen, waar geen vochtwerende laag in de muren aanwezig is. Grondvocht kan zo eenvoudig in de muren van een woning omhoog trekken en voor de nodige vochtschade zorgen.

2. Vocht na isolatie spouwmuur

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. In huizen die na 1920 gebouwd zijn, is vaak een spouwmuur aanwezig. Wanneer deze ruimte wordt geïsoleerd, levert dit veel voordelen op voor de energierekening. Hoewel er meer warmte blijft behouden, kan spouwmuurisolatie echter wel vochtproblemen aan het licht brengen. De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, zorgt namelijk voor een aan- en afvoer van lucht.

Na isolatie van de spouwmuur, kunnen er door gebrek aan natuurlijke ventilatie vochtproblemen ontstaan. Het vocht dat voorheen door de spouw werd afgevoerd, kan nu eenvoudig in de binnenmuren van de woning trekken, met vochtschade tot gevolg. Vooral optrekkend vocht en condensatievocht zijn problemen die aan het licht kunnen komen na het isoleren van de spouw.

3. Doorslaand vocht

Wanneer de vochtschade zich niet alleen op de onderzijde van de binnenmuren bevindt, kan er sprake zijn van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem, ook wel regendoorslag genoemd, uit zich in vochtkringen, schimmelplekken en afbladderende verf op verschillende hoogtes op de binnenmuur. Doorslaand vocht heeft altijd een externe oorzaak. Poreuze buitenmuren absorberen de neerslag, waardoor het vocht eenvoudig doorslaat naar de binnenmuren. Om het probleem effectief aan te pakken, moet dan ook de gevel worden behandeld. Lees meer over doorslaand vocht.

4. Condensatievocht

In huis wordt er dagelijks veel vocht geproduceerd. Bij het koken of tijdens het douchen komt er veel vocht vrij. Wanneer dit woonvocht niet naar buiten wordt afgevoerd, kan dit problemen opleveren. De luchtvochtigheid in een woning zal stijgen en het vocht zal in de vorm van condens door de binnenmuren worden opgenomen. Het condensatievocht kan bij gebrek aan ventilatie dan ook verschillende vochtproblemen veroorzaken. Niet alleen het behang of de verf op de muur wordt door vocht aangetast. De hoge luchtvochtigheid kan ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

5. Bouwvocht

Tijdens het bouwen van een huis wordt er veel vocht gebruikt. Dit bouwvocht bevindt zich nog in de woning, nadat het gebouwd is. Door voldoende ventilatie of het inzetten van een bouwdroger, kan dit vochtprobleem voorkomen worden. Wordt het vocht echter niet afgevoerd, dan kan dit problemen opleveren. Zo kan bouwvocht de binnenmuren van de woning aantasten en heeft het mogelijk ook invloed op de constructie van het gebouw. Het is dus belangrijk vochtige muren ten gevolge van bouwvocht, snel bij de kern aan te pakken. Lees meer over bouwvocht.

Oplossing: vochtige binnenmuur opnieuw bezetten

Wanneer je de binnenmuren opnieuw wil bezetten, is het belangrijk dat het onderliggende vochtprobleem effectief is verholpen. Zo kan doorslaand vocht bestreden worden door de gevel te impregneren, terwijl opstijgend vocht juist aangepakt wordt door middel van muurinjectie of onderkapping.

Wanneer de oorzaak van het probleem is aangepakt, kan het aangetaste pleisterwerk van de binnenmuur worden verwijderd. Hierna moet de muur minstens 2 maanden lang uitdrogen. Voor een optimale hechting van het nieuwe pleisterwerk, is het belangrijk dat de ondergrond helemaal droog, stof- en vetvrij is.

In enkele gevallen moet de ondergrond voorbehandeld worden. Of dit bij jouw binnenmuur het geval is, kun je eenvoudig testen door met een kwast, water op de muur aan te brengen. Na ongeveer 5 minuten moet de muur het water hebben opgenomen. Wordt het vocht veel sneller opgenomen óf is er juist na 5 minuten nog water op de muur aanwezig? Dan is de zuigkracht van de muur te zwak of te sterk. In dit geval is het nodig de muur voor te behandelen.

Wanneer de muur volledig droog is en beschadigingen zijn hersteld, kan de nieuwe pleisterlaag worden aangebracht. Er wordt dan gips aangemaakt, dat vervolgens van boven naar beneden op de binnenmuren wordt aangebracht. Wanneer het pleister is geschuurd en afgewerkt, moet deze nieuwe laag wederom drogen. Natuurlijke ventilatie kan helpen dit droogproces te versnellen. Tenslotte kan de muur opnieuw worden geverfd of behangen.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes