Vochtige buitenmuur behandelen
De gevel van een woning beschermt het huis tegen de invloeden van buitenaf, zoals hevige neerslag. Ook zorgt de buitenmuur ervoor dat de woning goed geïsoleerd blijft. Is de buitenmuur vochtig, door bijvoorbeeld een vochtprobleem, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Wanneer het probleem niet op tijd wordt aangepakt, kan het vocht zich verplaatsen naar de binnenmuren van een woning en ook hier schade aanrichten.
Oorzaken vochtige buitenmuur
Een natte buitenmuur wordt veelal veroorzaakt door opstijgend of doorslaand vocht. Regendoorslag heeft altijd een externe oorzaak, terwijl opstijgend vocht vaak het gevolg is van het ontbreken van een functionerende waterkering in de muren van een woning. Ook door een lekkage aan de goot of regenpijp kan een gevel vochtig worden.
Opstijgend vocht
Vocht dat optrekt in de muur kan zich zowel op de binnen- als buitenmuren manifesteren. Doordat er een werkende vochtkering ontbreekt, kan grond- of lekvocht eenvoudig in de muren optrekken. Een hoge grondwaterstand kan dit probleem verergeren. Optrekkend vocht veroorzaakt vochtplekken aan de onderzijde van de buitenmuren. Ook kunnen er witte vlekken op de gevel verschijnen. Dit is zout- of kalkuitslag, dat vaak op muren achterblijft wanneer het vocht opdroogt. Lees meer over opstijgend vocht.
Doorslaand vocht
De buitenmuur van een woning krijgt veel te verduren. Neerslag en flinke temperatuurswisselingen, kunnen een gevel aantasten. Het krimpen en uitzetten van de muur, beschadigt al snel het steenwerk. Dit levert scheuren op, waardoor water eenvoudig in de muren kan trekken. Doorslaand vocht of regendoorslag, is dan ook vaak het gevolg van een poreuze buitenmuur. Dit vochtprobleem heeft altijd een externe oorzaak en is dus alleen te bestrijden wanneer de gevel wordt aangepakt. Lees meer over doorslaand vocht.
Dakgoot lekkage
Een dakgoot dient onder andere ter bescherming van de gevel. Het vangt neerslag op, waardoor het vocht niet rechtstreeks langs de buitenmuur loopt. Door ophoping van bladeren en vuil kan het water niet goed meer worden afgevoerd. Hierdoor kan er een lekkage aan de dakgoot ontstaan. Wanneer een dakgoot lek is, kan dit vochtschade veroorzaken aan de gevel van een woning. Naast vochtplekken kan er schimmelvorming of houtrot optreden. Het vocht kan zich vervolgens verplaatsen (doorslaan) naar de binnenmuren, met alle gevolgen van dien.
Vochtige buitenmuur behandelen
Om een vochtige gevel effectief aan te pakken is het belangrijk dat de oorzaak van het vocht wordt bestreden. Welke methode het best kan worden toegepast, is afhankelijk van het vochtprobleem dat de schade heeft veroorzaakt, zoals: een poreuze gevel, het ontbreken van een waterkering of een lekke dakgoot.
Doorslaand vocht op buitenmuur behandelen
1. Gevel hervoegen
Poreuze en beschadigde voegen kunnen eenvoudig vocht doorlaten. Het herstellen van de voegen is dan ook een goede methode om doorslaand vocht tegen te gaan. De beschadigde of oude voegen worden bij deze voegwerken uitgehakt of -geslepen. Vervolgens wordt de gevel gereinigd, zodat er geen stof of vuil meer achterblijft. De voegen worden daarna opnieuw gevuld. Een goed vulmiddel, dat vaak wordt gebruikt voor het vullen van de voegen, is waterdichte voegmortel.
2. Impregnatie
Poreuze buitenmuren kunnen waterafstotend worden gemaakt door ze te voorzien van een impregneermiddel. De hydrofobe vloeistof wordt op de gevel gespoten, waarna de poreuze poriën deze vloeistof zullen absorberen. De laag die zich op de buitenmuur heeft gevormd, werkt vochtwerend. Neerslag kan nu niet langer door de bakstenen worden opgenomen. Lees meer over gevel impregeneren.
3. Nieuwe gevelbekleding
Als je buitenmuur aan vervanging toe is en regendoorslag regelmatig optreedt, is het een goed idee je gevel opnieuw te laten bekleden. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende materialen, zoals hout of waterafstotende crepi. De methode is misschien wat prijziger dan het impregneren van de buitenmuur. Echter, bij het herbekleden van een gevel kan de buitenmuur tevens voorzien worden van nieuwe isolatie. Dit komt de energierekening ten goede. Ook de vochtschade, zoals vochtplekken, schimmel en witte aanslag, zijn meteen verdwenen, wanneer de gevel opnieuw bekleed wordt.
4. Vochtwerende verf
Een eenvoudige methode om regendoorslag te bestrijden of voorkomen, is door de muur te voorzien van vochtwerende verf. Deze methode kan zowel op de binnen- als buitenmuren worden toegepast. Het is belangrijk dat de gevel eerst gereinigd wordt, zodat het vochtwerende product zich beter kan hechten. De verflaag beschermt de gevel tegen doorslaand vocht en vuil. Ook kan het verven van de buitenmuur het aangezicht van je woning flink verbeteren.
Opstijgend vocht in buitenmuur behandelen
1. Muren injecteren
Door muurinjectie wordt er een chemische waterkering gecreëerd, waardoor vocht niet langer in de muren omhoog kan trekken. Deze methode vindt plaats door gaten onderin de muren te boren en deze te vullen met een vochtwerende gel. De poriën van de muur zullen het product absorberen, totdat de muur volledig verzadigd is. Grond- of lekvocht kan nu niet langer opstijgen in de buitenmuur. Lees meer over muren injecteren.
2. Muren onderkappen
Een drastische methode om opstijgend vocht te bestrijden, is het onderkappen van de muren. De buitenmuur wordt horizontaal ingezaagd, waarna de muur wordt voorzien van een fysieke waterkering. Hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden, zoals DPC-folie of roestvrijstalen golfplaten. Het onderkappen van de muren biedt vaak levenslange bescherming tegen opstijgend vocht. Lees meer over muren onderkappen.
Lekkage aan dakgoot behandelen
1. Dakgoot repareren
Om vochtschade aan de buitenmuur te voorkomen, is het belangrijk dat de dakgoot weer volledig waterdicht wordt gemaakt. Nadat de lekkage is opgespoord, kan er gestart worden aan de herstelwerkzaamheden. Voor effectief resultaat kun je hiervoor het best een vakspecialist inschakelen. Voordat de dakgoot gerepareerd wordt, is het belangrijk dat deze volledig gereinigd wordt. Naast het verwijderen van bladeren, takjes en vuil, wordt de goot vaak ook geschuurd, gewassen en gedroogd.De beste methode van lekdichting is, onder andere, afhankelijk van het materiaal van de dakgoot. Naast zinken dakgoten, komen ook kunststof en RVS goten regelmatig voor. De goot kan bijvoorbeeld hersteld worden met rubberen bekleding, vloeibaar zink of reparatietape. Wanneer de lekkage verholpen is, dan zal neerslag niet meer direct op de buitenmuur terechtkomen.
2. Dakgoot vervangen
Kleine beschadigingen aan een dakgoot zijn relatief eenvoudig te verhelpen. Is de goot echter verouderd en komen lekkages regelmatig voor? Dan is het verstandig de dakgoot te (laten) vervangen. De oude dakgoot wordt dan eerst verwijderd. Ook eventuele verouderde onderdelen, zoals dakgootbeugels, balken en de daklijst kunnen worden vervangen. De nieuw goot wordt vervolgens op maat gemaakt en in de eveneens nieuwe gootbeugels geschoven. Het is mogelijk deze klus zelfstandig uit te voeren. Wil je echter de garantie dat het nieuwe dakgootsysteem op de juiste manier wordt geïnstalleerd? Dan wordt aangeraden een dakspecialist de dakgoot te laten vervangen. Op deze manier ben jij ervan verzekerd dat doorslaand vocht, ten gevolge van daklekkage, verleden tijd is.