Vochtige muren bestrijden: oplossingen en prijzen

Vocht in de muren kan verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van het soort vochtprobleem, kan zich op verschillende plekken in de binnen- en buitenmuren vocht bevinden. Dit probleem moet snel worden verholpen, want vocht in huis kan veel schade aanrichten. Naast schimmelgroei, vochtkringen en een hoge energierekening, kan een vochtprobleem ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Vochtige binnenmuren

Wanneer de binnenmuren van een woning vochtig zijn, heeft dit vaak invloed op het leefklimaat in huis. Een hoge luchtvochtigheid kan dan ook allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook een muffe geur in huis kan een indicatie zijn dat je te maken hebt met een vochtprobleem. De plek waar de vochtkringen of schimmelplekken zich bevinden, kan soms iets vertellen over de oorzaak van het vochtprobleem.

Oorzaken en behandelingen

Wat de juiste manier is om vochtige muren aan te pakken, is afhankelijk van de bron van het probleem. We maken dan ook onderscheid tussen verschillende oorzaken van vochtige binnenmuren.

1. Opstijgend vocht

Vochtkringen of schimmelplekken die zichtbaar worden aan de onderkant van de binnenmuren, zijn vaak het gevolg van opstijgend vocht. Omdat er in veel oude woningen een (functionerende) waterkering ontbreekt, kan grondvocht eenvoudig in de muren omhoog trekken. Wanneer het pleisterwerk aan de onderkant van de muren loslaat en plinten kromtrekken, kan dit een teken zijn van optrekkend vocht.

Behandelingen: Optrekkend vocht wordt veelal bestreden door muurinjectie of onderkapping. Deze methodes worden vaak toegepast op de buitenmuur van de woning. Wanneer er zich een spouwmuur in de woning bevindt, wordt echter ook de binnenmuur geïnjecteerd tegen opstijgend vocht. Er worden bij deze behandeling gaten in de onderzijde van de muur geboord, waarna de wand wordt voorzien van een vochtwerend product. Er vormt zich nu een chemische waterkering in de muur, waardoor het vochtprobleem wordt tegengegaan.

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht of regendoorslag wordt veelal veroorzaakt door een poreuze of beschadigde buitenmuur. Doordat neerslag door de poreuze poriën van een gevel wordt opgenomen, kan het vocht zich eenvoudig verplaatsen naar de binnenmuren van een woning. Dit vochtprobleem beperkt zich niet tot de onderkant van de muren, maar kan op verschillende plekken vochtschade veroorzaken. Ook het isolatiemateriaal tussen beide muren kan door het vocht worden aangetast. Doorslaand vocht heeft in dit geval dan ook gevolgen voor de energierekening.

Behandelingen: Een vochtige binnenmuur ten gevolge van regendoorslag, heeft altijd een externe oorzaak. Om het vochtprobleem effectief te bestrijden wordt dan ook de buitenmuur aangepakt. Naast het hervoegen van de gevel kan ook het impregneren van de buitenmuur helpen dit vochtprobleem tegen te gaan. Is de gevel aan vervanging toe, dan wordt vaak gekozen voor nieuwe gevelbekleding.

3. Woonvocht

Woonvocht, ook wel condensatievocht genoemd, is het vocht dat in huis wordt geproduceerd. Zowel bij het douchen en koken als het slapen komt er veel vocht vrij. Door gebrek aan ventilatie wordt de lucht in huis onvoldoende ververst, waardoor dit vocht in de muren, meubels of het plafond kan trekken. De ramen beslaan en er kunnen schimmelplekken en vochtkringen op de binnenmuur zichtbaar worden. Dit vochtprobleem kan ook voorkomen na het isoleren van de spouwmuur. Het woonvocht kan dan niet langer worden afgevoerd via de spouw, waardoor het bij gebrek aan ventilatie in de binnenmuur kan trekken.

Behandelingen: Om condensatievocht te behandelen is het belangrijk te zorgen voor voldoende ventilatie. Naast het regelmatig openzetten van ramen en deuren, helpen ventilatieroosters bij het vergroten van de natuurlijke aan- en afvoer van lucht. Het is echter verstandig om vooral goed geïsoleerde huizen te voorzien van mechanische ventilatie. Er zijn verschillende ventilatiesysteem die ervoor zorgen dat de aan- of afvoer van lucht op een automatische manier plaatsvindt. Op deze manier wordt condensatievocht effectief behandeld en zullen de binnenmuren uitdrogen.

4. Lekkage

Wanneer de binnenmuren vochtig zijn kan dit veroorzaakt worden door een lek. Dit is een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Naast een lekke waterleiding of rioolbuis, kan zelfs een kitrand in een badkamer vochtige muren veroorzaken. De oorzaak van een lekkage is echter niet altijd eenvoudig te achterhalen. Als er vochtkringen op de binnenmuur zichtbaar zijn, betekent het namelijk niet dat de bron van het lek zich ook op deze plek bevindt. Wanneer er een muffe lucht hangt in huis en het water- of energieverbruik flink is gestegen, zijn dit indicaties dat je te maken hebt met een mogelijke lekkage.

Behandelingen: De manier om vochtige muren ten gevolge van een lekkage aan te pakken, is door de bron van het lek te achterhalen. Door lekdetectie wordt op professionele wijze het waterlek opgespoord. Vervolgens kan de lekkage worden hersteld. Het is verstandig om voor het opsporen en dichten van een lek, een vakspecialist te raadplegen.

5. Bouwvocht

Bouwvocht is het vocht dat achterblijft wanneer een woning is gebouwd of verbouwd. Veel van de materialen die tijdens de bouw worden gebruikt, worden namelijk aangemaakt met water. Wanneer het water niet wordt afgevoerd en de woning onvoldoende uitdroogt, kan dit vocht voor problemen zorgen. Naast beschadigingen aan de binnenmuren, kan bouwvocht ook de constructie van de woning aantasten.

Behandelingen: Om schimmels, ongedierte en vochtschade te voorkomen, is het belangrijk te zorgen voor een goede afvoer van de vochtige lucht. Een natuurlijke luchtcirculatie kan worden bereikt door de ramen en deuren regelmatig open te laten. Het droogproces van een woning kan echter versneld worden door gebruik te maken van een ontvochtiger, zoals een bouwdroger. Dit grote apparaat onttrekt vochtige lucht uit de ruimte en vangt het water op in een hiervoor bestemd reservoir. Het inzetten van een bouwdroger is een effectieve methode om vochtige muren te bestrijden.

Vochtige buitenmuren

Naast vochtige binnenmuren komt vocht in de buitenmuren ook regelmatig voor. Een buitenmuur krijgt door neerslag namelijk behoorlijk wat te verduren. Omdat de gevel dient ter bescherming van de woning, is het belangrijk vochtige buitenmuren snel aan te pakken. Het vocht kan zich namelijk eenvoudig verplaatsen naar de binnenzijde van de woning. Ook de gevolgen van het vochtprobleem zullen alleen maar toenemen, wanneer de oorzaak niet wordt bestreden.

Oorzaken en behandelingen

Vochtige buitenmuren kunnen zowel een interne als externe oorzaak hebben. Naast het ontbreken van een werkende vochtkering, kunnen ook de temperatuurswisselingen en buien veel invloed hebben op de conditie van de buitenmuur. Om de gevolgschade zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk de oorzaak van de vochtige gevel te achterhalen en de buitenmuur waterdicht te maken.

1. Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht kan zowel vochtige binnen- als buitenmuren  veroorzaken. Wanneer een werkende vochtkering ontbreekt kan het grondwater door de capillaire werking eenvoudig optrekken in de muren. Op de gevel wordt dit vochtprobleem vaak zichtbaar door de vochtplekken, schimmel en de witte uitslag die zich net boven het maaiveld bevinden. Vooral de salpeteruitslag kan flink wat schade aan het metselwerk aanrichten. De mogelijke gevolgen van dit vochtproblemen, maken het duidelijk dat opstijgend vocht snel moet worden behandeld.

Behandelingen: Er zijn effectieve methodes om schimmel en zoutuitslag van gevels te verwijderen. Om echter definitief van het vochtprobleem af te zijn, is het belangrijk de muur te voorzien van een (nieuwe) waterkering. De buitenmuur kan voorzien worden van een chemische of een fysieke waterkering. Door de gevel te injecteren met een vochtwerend middel, vormt zich een waterkerende laag in de muur, waardoor water niet langer kan opstijgen. Een fysieke waterkering wordt geplaatst door de muur te onderkappen. Dit is een drastische, maar uiterst effectieve methode om opstijgend vocht te bestrijden. Hierbij wordt er in een zaagsnede in de muur een vochtscherm geplaatst. Dit vochtscherm, gemaakt van bijvoorbeeld DPC-folie of golfplaten, geeft levenslange bescherming tegen vochtige muren ten gevolge van optrekkend vocht.

2. Doorslaand vocht

Een van de grootste oorzaken van vochtige buitenmuren is doorslaand vocht. Het is een vochtprobleem waar vooral oudere woningen last van hebben. Neerslag en extreme temperaturen, kunnen een gevel beschadigen. Door de gaten of scheuren kan het aangetaste metselwerk veel vocht opnemen. Het water infiltreert niet alleen de buitenmuur, maar kan ook doorslaan naar de binnenmuren van een woning. De vochtigheid heeft tevens invloed op het leefklimaat, waardoor het zelfs negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Behandelingen: Omdat regendoorslag altijd een externe oorzaak heeft, is het belangrijk in dit geval de buitenmuur te behandelen. Afhankelijk van de staat van de gevel, zijn er verschillende methodes waarmee het probleem kan worden aangepakt. Vaak wordt gekozen de gevel te impregneren met een waterafstotend product. De poreuze poriën van de buitenmuur absorberen het product, waardoor neerslag niet langer de muur kan binnendringen. Wanneer een gevel flink beschadigd of verouderd is, dan kan gekozen worden voor nieuwe gevelbekleding. Bij deze methode kan ook nieuwe isolatie worden aangebracht, wat de energiekosten ten goede komt. Tevens kan de muur worden behandeld met vochtwerende verf; dit is ook een goede preventieve methode tegen regendoorslag.

3. Lekkage

Ook een lek kan een oorzaak zijn van een vochtige buitenmuur. Naast een lekke afvoerbuis of waterleiding, kan vooral een dakgoot lekkage veel schade aan de buitenmuren veroorzaken. Deze goot zorgt er namelijk juist voor dat neerslag niet rechtstreeks langs de gevel loopt. Wanneer een dakgoot lek is, komt er dan ook vaak veel vocht in aanraking met de buitenmuur. Naast schimmel en zoutuitslag, kan het vocht tevens doorslaan naar de binnenmuren en ook gevolgen hebben voor het leefklimaat. Door de goot regelmatig schoon te maken of te (laten) controleren, kunnen dakgoot lekkages vaak voorkomen worden.

Behandelingen: Om te zorgen dat de dakgoot weer volledig waterdicht is, moet eerst het lek worden opgespoord. Voordat het lek wordt gerepareerd of vervangen, wordt de goot eerst gereinigd. Vervolgens kan de goot worden hersteld, bijvoorbeeld met behulp van reparatietape. Een verouderde goot kan echter ook geheel vervangen worden. Wanneer er een nieuw dakgootsysteem geplaatst is, zal de neerslag door de goot weer effectief worden afgevoerd. Pas nadat de oorzaak is behandeld, kan begonnen worden aan het herstellen van de gevolgschade, zoals het verwijderen van de witte aanslag en schimmel.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes