• You are here:
 • Home »

Vochtwerende verf

Er zijn verschillende manieren waarop een woning beschermd kan worden tegen vochtproblemen. Het preventief behandelen van de muren met vochtwerende verf, is een van deze methodes. Deze verf heeft waterafstotende eigenschappen, waardoor het lastiger wordt voor vocht om in de muren te trekken. Naast het voorkomen van enkele vochtproblemen, kan vochtwerende verf soms ook helpen bij het bestrijden van een bestaand probleem.

Wanneer vochtwerende verf gebruiken?

Vochtwerende verf is een nuttig middel om preventief in te zetten tegen vocht. Vooral vochtige ruimtes, zoals de keuken en badkamer, hebben baat bij muren die behandeld zijn met dit waterafstotend product. De verf voorkomt in dit geval dat de waterdamp in de muren kan trekken. De muren blijven hierdoor niet alleen langer mooi, maar doordat ze geen vocht opnemen zal schimmel hier ook minder snel plaatsvinden.

Ook kan vochtwerende verf helpen bij het tegengaan van doorslaand vocht. Dit is een vochtprobleem wat veroorzaakt wordt door een verouderde of beschadigde gevel. Door de gevel van een woning te behandelen, wordt de buitenmuur weer beschermd tegen indringend vocht. Naast het beschermen van de gevel kan het product ook helpen bij het bestrijden van bestaande regendoorslag.

Wanneer je vochtwerende verf gebruikt om vochtige muren of schimmels te bestrijden, is het belangrijk om ook de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Als je dit niet doet zal het vocht uiteindelijk naar andere plekken in de woning verplaatsen en hier alsnog vochtschade veroorzaken.

Hoe ontstaan vochtige muren?

Vochtige muren ontstaan vrijwel altijd door een vochtprobleem. Naast regendoorslag, zijn er nog zeker 4 andere oorzaken van vocht in de muren:

 • Opstijgend vocht: Door gebrek aan een waterkering, iets wat we vooral zien bij oudere woningen, kan grondwater eenvoudig in aanraking komen met het metselwerk. Doordat het vocht optrekt in de binnenmuren, kan hier al snel vochtschade ontstaan. Lees meer over opstijgend vocht.
 • Lekkages: Ook een lek veroorzaakt vaak ernstige vochtschade, waaronder vochtige muren. Vaak is het niet meteen duidelijk waar het lek zit, waardoor er zich al veel vocht in de muren kan bevinden. Het is uiteraard belangrijk het lek eerst op te sporen en te dichten, alvorens de muur wordt voorzien van vochtwerende verf.
 • Bouwvocht: Voordat je een nieuwbouwwoning betrekt, moet eerst zoveel mogelijk bouwvocht verwijderd zijn. Dit is het vocht dat nog aanwezig is in de verschillende bouwmaterialen. Cement, bijvoorbeeld, wordt aangemaakt met flink wat water. Door het huis voldoende uit te laten drogen wordt het water afgevoerd naar buiten. Wanneer dit niet gebeurt, trekt het vocht in de muren en kan het zelfs de constructie van een woning aantasten. Het verbouwen of bouwen van een huis is echter de uitgelezen kans om de muren van de veelal vochtige ruimtes vochtbestendig te maken. Zo kun je vochtwerende verf preventief aanbrengen op de wanden van de badkamer of kruipkelder. Lees meer over bouwvocht.
 • Alternate Arrow Right
  Condensatievocht: Veel woningen krijgen wel eens te maken met condensatievocht. Dit is het vocht dat vrijkomt bij de activiteiten in een woning, zoals douchen, koken of wassen. Bij onvoldoende ventilatie, zal de waterdamp condenseren en in de muren van het huis trekken, met vochtschade tot gevolg.

Voordelen van vochtwerende verf

Vochtwerende verf doet meer dan het weren van indringend vocht. Er zitten dan ook een heel aantal voordelen aan het gebruik van dit waterafstotend product. Zo voorkomt de verf niet alleen dat water in de muren trekt, maar zorgt deze extra laag er ook voor dat vuil en vet zich niet makkelijk aan de muur kunnen hechten. Wanneer je de gevel behandeld tegen doorslaand vocht, zal deze door de vochtwerende verf ook langer schoon én mooi blijven. De muren die geverfd worden met dit waterafstotende product, zijn daarnaast ook eenvoudiger schoon te maken.

Ook treedt er door het gebruik van deze verf minder snel schimmelvorming op. Water infiltreert niet langer de muren, waardoor er geen goede voedingsbodem ontstaat voor de groei van schimmel.

Vochtwerende verf voor binnen- en buitenmuren

Zowel binnen- als buitenmuren kunnen behandeld worden met vochtwerende verf. Naast de nodige bescherming tegen vocht, kan de verf ook het aangezicht van de woning verbeteren.

Waterafstotende verf voor buitenmuren

Vochtwerende verf op de buitenmuren kan helpen bij de bestrijding van regendoorslag. Door de muren met dit product te behandelen, zal neerslag niet langer doorslaan naar de binnenmuren van de woning. Er zijn verschillende coatings voor de gevel van een woning, die er tevens voor zorgen dat de muren langer schoon blijven.

Zo heeft de Rubson Vochtwerende Coating voor buitenmuren zelfs een zelfreinigende functie. Deze waterafstotende coating, evenals andere vochtwerende verfsoorten, hecht zich goed aan verschillende soorten onderlagen, zoals crepi of bakstenen. Tevens kan aan het product van Rubson een kleurpigment worden toegevoegd, om jouw gevel meteen een nieuwe uitstraling te geven. De coating kan ook toegepast worden voor het vochtwerend maken van keukenmuren of badkamerwanden.

Een waterafstotende verf die alleen op buitenmuren kan worden toegepast is de Rubson Spécial Façades Coating. Dit product is een acrylaatcoating, die specifiek gericht is op het aanpakken of voorkomen van doorslaand vocht.

Vochtwerende verf voor binnenmuren

Net als de eerdergenoemde Rubson Coating, is ook de Alabastine 2in1 Muurverf - Vochtige Muren en Kelders een product dat voor zowel binnen- en buitenmuren als kelders gebruikt kan worden. Deze witte, matte verf bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op betonnen muren. Het dekkende middel vormt een laag, waardoor vocht niet langer de kans krijgt om de muur te infiltreren. Ook schimmelvorming wordt hierdoor tegengegaan.

Een middel dat specifiek gericht is op het aanpakken van de binnenmuren is Sikkens Alphatex SF. Dit product kan toegepast worden op vrijwel elke ondergrond, van gipsplaten tot behang. De dekkende muur- en plafondverf is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Zo kun jij je huis opknappen, terwijl je tevens jouw muren beschermt tegen vocht. Een muur die behandeld is met deze waterafstotende latex, is ook nog eens heel eenvoudig schoon te maken.

Een goede vochtwerende verf voor het aanpakken van de vochtigste ruimtes in huis, is de Alabastine 2in1 Muurverf - Badkamer en Keuken. Bij deze verf is er geen voorbehandeling nodig. Door je badkamer- en keukenmuren met dit product te behandelen, voorkom je schimmelvorming. Tevens is vocht eenvoudig afneembaar en kan je ook vuil gemakkelijk van de muur afspoelen.

Hoe vochtwerende verf aanbrengen

Wanneer je de juiste verf voor jouw plafond, binnen- en/of buitenmuur hebt gevonden, kun je de vochtwerende laag aan gaan brengen. Het kan handig zijn hiervoor het onderstaande stappenplan aan te houden.

 • 1
  Voordat de verf aangebracht wordt, is het belangrijk te zorgen voor een schone en droge ondergrond.
 • 2
  Ook schimmels en loszittend pleisterwerk moeten van de muur verwijderd worden. Daarnaast kunnen gaten gedicht worden met een vulmiddel.
 • 3
  Wanneer de ondergrond een sterk zuigende kracht heeft en dus snel water opneemt, is het slim om deze voor te behandelen met voorstrijk. Hierdoor hecht de vochtwerende verf zich beter aan de muur.
 • 4
  Er kan nu gestart worden met het aanbrengen van de eerste laag verf. Hiervoor kun je een grote verfkwast of roller gebruiken. Er moeten vaak meerdere lagen op de muur worden aangebracht. Na het aanbrengen van de eerste laag, moet de ondergrond helemaal droog zijn alvorens je de tweede laag aanbrengt. De droogtijd is afhankelijk van het product dat je gebruikt.
 • 5
  Om langdurig effect te hebben van deze waterafstotende laag, is het belangrijk ook de eventuele aanwezig vochtproblemen te bestrijden.

Prijs vochtwerende verf

Vochtwerende verf is een stuk duurder dan gewone muurverf. Voor een liter van deze waterafstotende verf betaal je gemiddeld €20,- tot €25,-. Deze prijzen zijn exclusief voorstrijkmiddel en andere benodigdheden. Er zijn ook producten waar het voorstrijkmiddel al in zit, zoals de eerdergenoemde Alabastine 2in1 Muurverf. Deze verf en voorbehandeling in één, kost ongeveer €20,- per liter. Toch zijn deze middelen vaak niet sterk genoeg om grote vochtproblemen te bestrijden. Om definitief van het vocht in de muren af te zijn, is het dan ook belangrijk de oorsprong van het probleem aan te pakken.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes