• You are here:
  • Home »

Hoe zelf muren injecteren

Vochtkringen en schimmelplekken die zich onderaan de muren van een woning bevinden, zijn vaak een gevolg van opstijgend vocht. Is er bij jou in huis dit vochtprobleem geconstateerd? Dan zijn er verschillende methodes waarmee je het probleem kunt bestrijden.

Het injecteren van de muren is een effectieve manier om optrekkend vocht tegen te gaan. Hierdoor vormt er zich een chemische waterkering, waardoor grond- of lekvocht niet langer in de muren omhoog kan trekken. De methode wordt vaak succesvol toegepast door professionele vochtspecialisten. Het is echter mogelijk om zelfstandig de muren te injecteren tegen opstijgend vocht.


Wat deze methode precies inhoudt én hoe je zelf de muren kunt injecteren; dat lees je hier.

Benodigdheden om zelf muren te injecteren

Naast het vochtwerende middel dat in de muur wordt gespoten, zijn er nog een aantal andere benodigdheden die je zeker aan moet schaffen voordat je zelfstandig de muur gaat injecteren. De muur moet namelijk op de juiste manier worden voorbereid, voordat je kunt starten met het injecteren van het product.

De materialen die je nodig hebt zijn:

  • 1
    Vochtwerende gel of vloeistof
  • 2
    Boormachine
  • 3
    Stofzuiger
  • 4
    Injectiebuisjes
  • 5
    Trechters
  • 6
    Mortel
  • 7
    Afdekfolie en/of afplaktape
  • 8
    Beschermende kleding

Stappenplan

Voor het injecteren van de muren is het verstandig de onderstaande stappen te volgen.

Vooraf

Voordat je de muren gaat injecteren, is het belangrijk dat eventuele scheuren en gaten worden hersteld. Het vochtwerende product kan anders alsnog via deze beschadigingen uit de muur lopen. Wanneer de muur is hersteld, kun je met een metaaldetector eventuele leidingen opsporen. Zo weet je zeker dat je niet rechtstreeks in een leiding gaat boren.

Daarnaast is het verstandig om afdektape en -folie te gebruiken om de vloer te beschermen. Je werkt met een hardnekkig product, dus zorg ervoor dat je zelf ook beschermende kleding draagt.

Stap 1: Gaten in de muren boren

Op het product dat je gebruik staat vaak aangegeven welke afstand er tussen de boorgaten in de muur moet komen. Vaak is dit tussen de 10 en 15 cm. Teken op ongeveer een halve meter hoogte af, waar precies de gaten moeten komen. De boorgaten mogen niet dieper zijn dan ⅔ van de muurdikte. Door ze in een kleine hoek naar beneden te boren, zorg je ervoor dat de vloeistof later goed de muur in kan lopen. Na het boren kunnen de gaten stofvrij worden gemaakt met een stofzuiger.

Stap 2: Vochtwerend middel injecteren

Om het vochtwerende middel in de muren te injecteren worden injectiebuisjes en trechters gebruikt. Eerst moeten de buisjes in de boorgaten worden gemonteerd. Vervolgens kan met behulp van een trechter de vloeistof of gel in de buisjes worden gegoten. Als de muur geen vloeistof meer absorbeert, is de muur verzadigd. Je kunt dan stoppen met het vullen van de buisjes. Het vochtwerende product vormt nu een chemische waterkering, waardoor vocht niet langer kan optrekken in de muren.

Na het injecteren van de muren kunnen de buisjes verwijderd worden. De mortel wordt gebruikt om de boorgaten te dichten.

Bij spouwmuur: Stap 3: binnenmuur injecteren

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Als er een spouwmuur in de woning aanwezig is, moet je in het geval van opstijgend vocht ook de binnenmuur aanpakken. Het injecteren van deze muren vindt vaak op dezelfde wijze plaats als het behandelen van de buitenmuren. Veel binnenmuren zijn echter wat dikker dan de gemiddelde gevel. In dit geval moeten de gaten wat dieper in de muur geboord worden, om optimaal resultaat te bereiken. Voordat je de muur hierna opnieuw gaat verven, moet deze geheel uitgedroogd zijn. Dit kan zeker 6 maanden duren.

Waarom muren injecteren?

Wanneer een waterkering ontbreekt of niet goed functioneert kan dit al snel tot vochtproblemen leiden. Grondwater kan eenvoudig in de muren omhoog trekken en schade aanrichten aan de woning. Schimmelvorming, ten gevolge van een vochtprobleem, kan tevens nadelig zijn voor de gezondheid. Om de gevolgschade effectief aan te pakken is het belangrijk de oorzaak van het vochtprobleem te bestrijden. Het injecteren van de muren biedt een goede oplossing tegen opstijgend vocht. Door de muren te injecteren met een vochtwerend product, kan water niet meer optrekken in de muren. Het is een van de beste en goedkoopste methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Het injecteren van muren wordt tevens nogal eens toegepast als preventieve maatregel tegen dit vochtprobleem.

Waarom niet zelf muur injecteren?

Het injecteren van de muren is een klus die je vaak beter aan een specialist kunt overlaten. Als doe-het-zelver is een simpele fout namelijk snel gemaakt, waardoor het vochtprobleem alsnog terug kan keren. De methode vraagt behoorlijk wat precisie en kennis van zaken; waaronder verstand van de verschillende steensoorten. Daarnaast is het zelfstandig injecteren van de muren vaak slechts 20% goedkoper, dan wanneer je een vakspecialist het werk laat uitvoeren. Om opstijgend vocht gegarandeerd een halt toe te roepen, is het dan ook verstandig een professioneel bedrijf in te huren.

Wil jij weten wat de prijzen en diagnoses zijn van erkende specialisten in jouw regio? Dan kun je hier gratis en vrijblijvend verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo kun je uiteindelijk kiezen voor de vochtbestrijder bij jou in de buurt, die het beste aan je eisen voldoet.

Vergelijk GRATIS offertes

Vergelijk GRATIS en vrijblijvend verschillende offertes voor vochtbestrijding. Zo bespaar je tot wel 40% !

Ontvang GRATIS offertes